SpinVrouwOber-5.png

Creoolse Recepten  van Vrouw Joosje

 

Creools basisrecept voor 3-4 personen.

Plan

Haal in huis:

2 El Creoolse marinade

500 gram filet van vis of kip óf groente

2 EL olie

1 ui.

Prep

Snij de ui fijn.

Snij vis, kip óf groente in blokjes

 Plezier

Verwarm de olie en voeg de ui en marinade toe en bak kort.

Voeg vlees, vis of groente toe óf een combinatie.

Roerbak tot het gaar is - vis ongeveer 5 minuten, groente 10, vlees tot 15 minuten.

Voeg 1 el zoete ketjap, zoute ketjap of 1 fijngesneden tomaat toe voor meer saus.

 

 

Creoolse Bruine Bonen vegetarisch óf vlees

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

2 El Creoolse basismarinade

300 gram rauwe filet zoals kipfilet óf  1 blok tahoe óf 250 gram champignons

1 ui, 2 tomaten

1 pot of blik bruine bonen van netto 300 tot 400 gram óf gewelde bruine bonen

1 El zoete & 1 EL zoute ketjap

1 EL olijfolie

Zoetstof bijvoorbeeld 1 El Gula djawa, ahornsiroop óf 2 tl bruine suiker

1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

Prep

Snij 1 ui fijn

Snij de tomaten fijn

Snij het rauwe vlees óf tahoe of champignons  in stukjes

Kook de bruine bonen in een pan totdat ze gaar zijn.

Voeg 1 EL olie en  2 El Creoolse marinade toe in een koekenpan.

Plezier

Voeg 1 EL olie en  2 El Creoolse marinade toe in een koekenpan.

Voeg de gesneden ui toe, voeg de tomaten toe. Bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of groente toe.

Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.

Als het vlees of groente begint te bakken, bruine bonen aan het vleesgerecht toevoegen.

Voeg hieraan 1 El zoute & zoete ketjap en zoetstof naar keuze toe.

Indien te weinig vocht: voeg er een glas water bij of 2 fijngesneden tomaten.

Breng op smaak met bouillon of zout.

Laat de pan op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.

optioneel, 1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal

 

Psst...

  • Serveer met rijst, gebakken banaan, Creoolse tahoe, vlees en fijngesneden kousenband of bonen.
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid zodat je er 2 dagen van kan eten óf vries het in.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf tahoe en houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen.
  • Combineer eventueel vlees, tahoe, champignons

 

 

Creoolse gerookte vis óf garnalen

voor 4 personen

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

1 makreel, bokking, gerookte zalm, garnalen of een

combinatie hiervan, schoongemaakt 500 gram.

2 el Creoolse basismarinade

1 el olijfolie

1 ui

2 tomaten

Voor extra saus:

2 fijngesneden tomaten,

2 el olijfolie

Prep

Snij 1 ui fijn.

Snij 2 tomaten in blokjes.

Verwijder de graat en het vel van de vis,  pel de garnalen. Zorg voor grote stukken visfilet!

Plezier

Voeg 1 EL olie en  2 El Creoolse marinade toe in een koekenpan.

Voeg de gesneden ui en de tomaten toe. Bak 5 minuten.

Bak de vis ‘’of garnalen   10 minuten in de marinade.

Haal de vis uit de marinade en zet die apart.

Voeg de tomaten toe en bak het 5 minuten. Laat de pan open.

 

 

Pssst..

  • voeg diepvriesdoperwten óf 1 pond fijngesneden sperziebonen of kousenband toe en gaar tot het knapperig is.
  • Voeg voor extra saus de 2 tomaten toe.
  • Doe er een El Madame Jeanette peper of sambal bij voor wat meer pit.
  • Serveer het met rijst, bak eventueel de gekookte rijst met het gerecht mee!

Jang Switie