Javaanse Kruidenpasta
Vanaf juli 2025 weer te koop bij alle Jumbo's en online

Geschiedenis van de Surinaamse Javanen uit Java
De Javaanse contractarbeiders namen hun cultuur en eetgewoonten mee vanaf het Indonesische eiland Java. Dit is de reden waarom gerechten zoals Petjil uit Suriname en Gado Gado uit Indonesië, evenals Saotosoep en Soto Ajam, zo op elkaar lijken. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar na 1863 ook Javanen als contractarbeiders werden ingezet. De reden hiervoor is dat Indonesië toen een kolonie van Nederland was, waardoor het handelsverkeer tussen beide landen eenvoudig was. Hierdoor vind je in Suriname nog steeds een deel van de authentieke Indonesische keuken terug.
Ingrediënten Javaanse Kruidenpasta
melasse, uienpuree,water, zonnebloemolie,agave siroop*
laos, citroengras,knoflookpuree,gember,zout,curcuma,azijn,gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA)
limoenblad, citrusvezel, citroenvezel


Sereh
Gember
Laos
De Javaanse kruidenpasta is een blend van o.a. verse laos, sereh, djahé, gember en kentjoer.
Ook wordt in veel gerechten kokos, pinda’s en tamarinde verwerkt. Producten die tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te vinden zijn.
Op de schaaltjes op de afbeelding zie je zowel vegetarische gerechten als gerechten met vis en kip. Op Javaanse Recepten zie je hoe je deze snel en makkelijk kan bereiden met de verse veganistische kruidenpasta van Sorgh & Hoop.
Tante Julie leert je snel en makkelijk Surinaams Javaans te koken.

Tante Julie is onze sterke Tante die de Javaanse keuken vertegenwoordigt. Zij staat in haar Warung, een Javaans eethuisje, of op haar vaste plek op de markt. Zij maakt haar eigen pindasambal, verkoopt ingrediënten voor de saotosoep waarvan hier een snelle variant Snelle Javaanse Saotosoep, chips van cassave en nog veel meer lekkers! Zij stampt haar eigen pinda's en maakt haar eigen pindasambal. Hiermee kan iedereen op een eenvoudige wijze verse pindasaus maken. Dit eet je op een baka bana (gebakken banaan) op je petjilsalade of op je saté. Verder maakt zij de beste nasi en bami.
Tokotour met tante Julie
In het boodschappenmandje van tante Sta liggen bakove's, Surinaamse bananen, cassavechips en kousenband. Ook vind je Tajerblad, dit zijn grote bladeren die je in repen snijdt en roerbak met een klontje boter, de Surinaamse spinazie. Natuur vind je ook haar pindasambal, de Surinaamse pindasaus die je oplost met een beetje heet water of hete kokosmelk. Deze pindasaus is lekker bij je Javaanse Saté van kip met bloemkoolrijst en Surinaamse Bakbanaan met Pindasaus

Basisbereiding Javaanse Kruidenpasta



Deze basisbereiding kost je maar een kwartiertje, waarvan je de laatste 10 minuten niets hoeft te doen. Als je geen saus wilt, kan je zelfs al sneller klaar zijn. Maar er is nog veel meer mogelijk! Kijk dan naar onze Javaanse recepten.

Doe een beetje olie in een pan met wat gesneden ui. Je kan er ook wat knoflook bij doen. Fruit de ui tot deze glazig is.

Doe de kruidenpasta erbij. Laat het op een stevig vuur heel even bakken. Dan komen de smaken lekker los.

Doe je product erbij. Dat kan vlees, groente, gevogelte of vis zijn. Als je het snel wilt, snij het in blokjes.

Als je van saus houdt, doe er dan kokosmelk bij. Laat zachtjes 10 min. sudderen tot het meeste vocht verdampt is.