Het Sorgh & Hoop kook-verhalen boek 'Huiskip & Ons Belang'

Ik realiseer me steeds meer dat mijn kracht ligt in het verbinden door de keuken en tories, verhalen over de cultuur. Ook is mijn missie om je kennis te laten maken met de Surinaamse cultuur en projecten te initiëren en te ondersteunen in mijn geboorteland .

Hilarische ontmoetingen van de Nederlandse- en Surinaamse (eet)cultuur

Ik vertel graag persoonlijke verhalen over mijn migratie en het culinair overleven in Nederland in de jaren 80. Om de Surinaamse (eet)cultuur beter te begrijpen vertegenwoordigen de Hindoestaanse tante Sita, de Creoolse tante Joosje en de Javaanse tante Julie mijn Surinaamse keuken. 3 Sterke Surinaamse tantes met hun eigen verhaal, geschiedenis, keuken en hun gedeelde gekte voor verse producten en lekker ‘huiseten’.

Migratie in de jaren 80

 De migratie van de grote groep Surinamers in de jaren ’80 is duidelijk waarneembaar in de grote steden. Niet alleen door de keuken maar ook door de geuren, de taal, de muziek en de ‘no spang’ mentaliteit. Ik weet dat velen langs de toko’s lopen en nieuwsgierig zijn naar de producten. Ik neem je daarom mee de toko in en geef uitleg over de producten van de 3 Tantes en wat je ermee kan bereiden.

 

Mijn Surinaamse keuken

Ik laat je graag kennismaken met het eigentijdse Surinaamse koken’ met authentieke smaken, producten van hier, snel en verantwoord. Omdat ook ik geen tijd en zin heb om uren in de keuken te staan bereid ik traditionele gerechten snel en lekker. Het geeft veel rust om op drukke dagen te koken met een goede kruidenpasta als basis en ingrediënten uit je voorraadkast of diepvries en het Sorgh & Hoop Kookplan.

Huiskip & Ons Belang in Nederland

Voor mij vertegenwoordigen ‘Huiskip’ en ‘Ons Belang’ de Surinaamse eetcultuur. Huiskippen zijn kippen van eigen erf, die je koopt bij het huis met in de tuin een bordje. Een ‘Ons belang’ is een uitbouw  aan het woonhuis in je buurt. Hier koop je bijna 24 uur per dag verse groente, fruit en soms ook huiskippen en eenden. Zo kookt men op elk moment van de dag met verse ingrediënten.

 

De centrale rol van 'eten' in de Surinaamse cultuur.

Tot verbazing van de douane op Schiphol brengen Surinamers vaak koffers vol vis, vlees en groenten mee naar Nederland. Na de migratie In de jaren ’80 naar Nederland was er voor mijn familie ook elk weekend een zoektocht naar verse eieren, melk, kippen in het nieuwe vaderland. De boeren in het Westland waren verbaasd dat zij hun ‘soepkippen’ als ‘Huiskip’ verkochten aan de Surinaamse nieuwkomers.

Surinaamse eetcultuur in Nederland

Op jonge leeftijd kwam ook ik naar Nederland en was ik gefascineerd door de manier waarop de Surinaamse (eet)cultuur zich in Nederland ontwikkelde. Tijdens de grote migratie in de jaren ’70 werden er dozen met Surinaamse groenten, fruit en gedroogde vis in pakketten gestuurd of in de koffer gestopt. Hierna kwamen er steeds meer Toko’s in met name de Randstad. Ook zag je dat het aanbod van de gevestigde slagers en poeliers zich ook richten op deze nieuwe groep. Momenteel zie je in het aanbod van de supermarktketens in de grote steden een exotisch assortiment zoals cassave, bakbananen. De 2e en 3e generatie met Surinaamse wortels leeft ook met een  drukke agenda en wilt ook  snel, makkelijk, gezond en bewust  eten.  

 

Door dit boek is Surinaams koken voor iedereen mogelijk en is lang in de keuken staan verleden tijd. Ik hoop op een grote groep moderne keukenhelden die Surinaams koken en de Surinaamse (eet)cultuur beter begrijpen.