Bestel nu het Surinaamse kook-verhalen boek 'Huiskip & Ons Belang'

https://www.uitgeveriju2pi.nl/huiskip

Leverbaar vanaf 1 februari 

Huiskip & Ons Belang in Nederland

Voor mij vertegenwoordigen ‘Huiskip’ en ‘Ons Belang’ de Surinaamse eetcultuur. Huiskippen zijn kippen van eigen erf, die je koopt bij het huis met in de tuin een bordje. Een ‘Ons belang’ is een uitbouw  aan het woonhuis in je buurt. Hier koop je bijna 24 uur per dag verse groente, fruit en soms ook huiskippen en eenden. Zo kookt je op elk moment van de dag met verse ingrediënten, ook voor onverwacht bezoek.

Ook in Nederland zie je een opmars van streek- en biologische producten. Huiskip & Ons Belang zijn nu ook hier!

Bestel het boek nu bij:

https://www.uitgeveriju2pi.nl/huiskip

Met dit boek is Surinaams koken voor iedereen mogelijk door de drie basis kruidenpasta's van Sorgh & Hoop en is lang in de keuken staan verleden tijd. Ook lees je hilarische anekdotes over het overleven van sterke Surinaamse tantes en hun liefde voor gezonde kippen en verse groenten en fruit...het liefst van eigen kostgrondje (moestuin) en onze Missie

De eigentijdse Surinaamse keuken

Maak kennis met het eigentijdse Surinaamse koken met authentieke smaken, producten van hier, snel en verantwoord. Omdat we niet uren in de keuken willen staan geeft het veel rust om op drukke dagen te koken met een goede kruidenpasta als basis en ingrediënten uit je voorraadkast of diepvries en het 'No Spang Kookplan'. Zo bereid je traditionele gerechten snel en lekker en 3 stappen.

De centrale rol van eten in de Surinaamse cultuur.

Tot verbazing van de douane op Schiphol brengen Surinamers vaak koffers vol vis, vlees en groenten mee naar Nederland. Na de migratie In de jaren ’80 gaan veel Surinaamse families in het weekend op zoek naar verse eieren, melk en kippen in het nieuwe vaderland. De boeren in het Westland zijn verbaasd dat zij hun ‘soepkippen’ als ‘Huiskip’ verkochten aan de Surinaamse nieuwkomers.

Hilarische ontmoetingen van Surinaamse tantes.

Verhalen over migratie , geschiedenis en het culinair overleven in Nederland in de jaren 80. Om de Surinaamse (eet)cultuur beter te begrijpen worden de Hindoestaanse tante Sita, de Creoolse tante Joosje en de Javaanse tante Julie geïntroduceerd. 3 Sterke Surinaamse tantes met hun eigen verhaal, geschiedenis, keuken en hun gedeelde gekte voor verse producten en lekker ‘huiseten’.

Migratie in de jaren 80

 De migratie van de grote groep Surinamers in de jaren ’80 is duidelijk waarneembaar in de grote steden. Niet alleen door de keuken maar ook door de geuren, de taal, de muziek en de ‘no spang’ mentaliteit. Ben ook jij nieuwsgierig naar de producten uit de toko, het verhaal erachter en wat jij ermee kan? Wij nemen je mee naar de toko, geven je uitleg over de producten van de 3 Tantes en hoe je snel en lekker zélf Surinaamse gerechten bereidt.

 

Mijn persoonlijk verhaal

Op jonge leeftijd kwam ook ik naar Nederland en was ik gefascineerd door de manier waarop de Surinaamse (eet)cultuur zich in Nederland ontwikkelde. Tijdens de grote migratie in de jaren ’80 kregen wij ook thuis dozen met Surinaamse groenten, fruit en gedroogde vis in pakketten gestuurd of in de koffer gestopt. Hierna kwamen er steeds meer Toko’s in met name de Randstad. Ook in het aanbod van slagers, poeliers en supermarkten zie je 'huiskippen' en een exotisch aanbod zoals cassave, bakbananen en kousenband..

Boek voor Wereldburgers

 Dit boek is voor wereldburgers met een volle agenda die graag  snel, makkelijk en lekker Surinaams willen koken en ook hun Surinaamse buren, collega's of vrienden beter willen leren kennen en ambassadeur willen worden van onze missie.