Creoolse Specerijenpasta
Vanaf juli 2025 weer te koop bij alle Jumbo's en online

Ingrediënten Creoolse Specerijenpasta
tomatenpuree, uienpuree, agave siroop*, melasse, gember, knoflookpuree, zonnebloemolie, zout
water, SELDERIJZAAD, steranijs, azijn zwarte peper, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA). piment

Kenmerkend: piment, gember, steranijs, tomaat.

Tokotour met tante Joosje
In het boodschappenmandje van de moderne tante Joosje vind je groene en rijpe bakbananen, diepvries cassave en tajer voor Pom, Creoolse Bakkeljauw en pindakaas voor Snelle Creoolse Pindasoep .

Geschiedenis van de Creoolse keuken
De Creoolse keuken uit Suriname is ontstaan door de vermenging van ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en slavenhandelaren, zoals de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen mee met de slaven vanuit Afrika naar Zuid-Amerika. Ze zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Door de inheemse bevolking, de Indianen maakt men kennis met bananen en aardvruchten zoals de zoete aardappel, cassave tajer. Echter de voorouders van tante Joosje kenden veel van deze producten al uit West Afrika.

Eigen 'kostgrondje' moestuinen met bananen, aardvruchten, groenten en peulvruchten waren noodzaak om te overleven. Gezouten en gedroogde producten waren belangrijke conserveringstechnieken.

Op de markt met tante Joosje
Tante Joosje verkoopt dagelijks haar zelfgemaakte taarten, stropen en siropen op de markt. Ze bakt onder andere kokos-cassavegebak, ‘iksie koekoe’, eiertaarten en fiadoe, een Surinaamse ananastaart met rozijnen en rum. Haar producten staan keurig uitgestald en ze zit trots achter haar kraam. Veel families verkopen al generaties lang huisgemaakte lekkernijen, vaak gemaakt met fruit uit eigen tuin, zoals passievrucht-, tamarinde- en gemberbier-stropen, ideaal als siroop of op schaafijs.
Basisbereiding Creoolse Specerijenpasta



Met deze basisbereiding van 15 minuten maak je heel veel gerechten!

Doe een beetje olie in een pan met wat gesneden ui. Je kan er ook wat knoflook bij doen. Fruit de ui tot deze glazig is.

Doe de specerijenpasta erbij. Laat het op een stevig vuur heel even bakken. Dan komen de smaken lekker los.

Doe je product erbij. Dat kan vlees, groente, gevogelte of vis zijn. Als je het snel wilt, snij het in blokjes.

Als je van wat saus houdt, doe er dan twee tomaatjes bij. Laat zachtjes 10 minuten sudderen tot ze gesmolten zijn.