Creoolse Specerijenpasta

Koop bij alle Jumbo's en online onze vegan specerijenpasta voor snelle en makkelijke Creoolse gerechten van (vegan) vlees, vis en groenten

Ingrediënten Creoolse Specerijenpasta

tomatenpuree, uienpuree, agave siroop*, melasse, gember, knoflookpuree, zonnebloemolie, zout

water, SELDERIJZAAD,steranijs, azijn zwarte peper, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA). piment

Creoolse specerijenpasta
tante Joosje creoolse specerijenpasta van Sorgh&Hoop

Op de markt verkoopt tante Joosje elke dag haar taarten en stropen, siropen. Zij bakt elke ochtend de bojo, gebak van kokos en cassave, speciale ‘iksie koekoe’ eiertaarten en fiadoe, een Surinaamse ananastaart met rozijnen en rum. Zij stalt haar producten keurig uit en zit vol trots achter haar kraam. Vele families staan al generaties lang op de markt met hun huisgemaakte lekkernijen. Door de overdaad van fruit uit eigen boom maakt men stropen van passievrucht, tamarinde maar ook gemberbier. Lekker als siroop of op schaafijs!

Geschiedenis van de Creoolse keuken

De Creoolse keuken uit Suriname is deels ontstaan door de vermenging van de ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en slavenhandelaren, de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen ooit mee bij de overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika. Zij zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Van de oorspronkelijke bevolking, de indianen, leert men bananen en aardvruchten kennen zoals de zoete aardappel, cassave en tajer. Een deel van deze producten kenden de voorouders van tante Joosje ook al uit West-Afrika.

 

Met de veganistische Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop maak je in een handomdraai heerlijke gerechten met vis, vlees en groenten. Zie Creoolse Recepten

In de Creoolse kruidenpasta zit piment, gember, steranijs, tomaat.

Tante Joosje op de markt.

Zij is onze sterke tante die de Creoolse keuken vertegenwoordigt. Tante Joosje gebruikt graag bananen, aardvruchten, peulvruchten, gezouten en gedroogde producten in haar gerechten.

Tokotour met tante Joosje

In het boodschappenmandje van tante Joosje vind je groene bakbananen, Cassavewortels, gedroogde vis, een halve papaja en Antroea. Antroea, de ronde groene groenten, is een bittere groenten die je eerst moet weken met zout en eventueel melk en daarna bereiden met vis, zoutvlees of vegetarisch. Je kan Antroea ook vervangen door aubergine. Typisch authentiek Creools is .Sopropo óf Antroea met gerookte Makreel.

Basisbereiding Creoolse Specerijenpasta

Kruidenpasta's zijn mild, vrijwel geen peper. Ook geschikt voor kinderen.
Snelgerechten. Gerechten met groenten óf filet van kip, vlees, vis of garnalen zijn klaar in 15 minuten.

Deze basisbereiding kost je maar een kwartiertje, waarvan je de laatste 10 minuten niets hoeft te doen. Als je geen saus wilt, kan je zelfs al sneller klaar zijn. Maar er is nog veel meer mogelijk! Kijk hiervoor naar onze Creoolse recepten.

bereiding Creoolse specerijenpasta

Doe een beetje olie in een pan met wat gesneden ui. Je kan er ook wat knoflook bij doen. Fruit de ui tot deze glazig is.

bereiding Creoolse specerijenpasta

Doe de specerijenpasta erbij. Laat het op een stevig vuur heel even bakken. Dan komen de smaken lekker los. 

bereiding Creoolse specerijenpasta

Doe je product erbij. Dat kan vlees, groente, gevogelte of vis zijn. Als je het snel wilt, snij het in blokjes.

bereiding Creoolse specerijenpasta

Als je van wat saus houdt, doe er dan twee tomaatjes bij. Laat zachtjes 10 minuten sudderen tot ze gesmolten zijn.

Ga naar onze Creoolse Recepten voor inspiratie en maak zélf makkelijke en snelle Surinaamse gerechten met groenten, kip, vlees, vis en garnalen