Snelle Javaanse Saotosoep

Voor 4 personen

Een soep voor alle jaargetijden. In de winter verwarmt deze je, en in de zomer verfrist het door alle heerlijke verse groenten die je pas op het laatste toevoegt. Je maakt hier eenvoudig een vegetarische versie van door de kip weg te laten en vegetarische bouillonpoeder te gebruiken.

 

Voor een groep is dit gerecht ook ideaal. Al je voorbereiding kan je al tevoren doen, het afmaken en opeten doet iedereen zelf.  Je zult deze soep dan ook op vrijwel ieder Surinaams feest zien staan. Een grote pan dampende bouillon met er omheen allemaal kommetjes vol lekkere met bijgerechten. Iedereen kan naar eigen smaak de soep vullen. Gezond & Switie, jouw Surinaams feestje thuis!

Plan

Voor de bouillon

  • 2 liter water
  • 90 gram Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop
  • 1 EL zoute ketjap, ketkap asin
  • Zout óf bouillonpoeder
  • 1 pond gekookte kipfilet

Optioneel:

  • 4 pimentkorrels

 

Voor de ketjapsaus

  • 2 tenen knoflook
  • 6 EL zoete ketjap, ketjap manis
  • 3 El zoute ketjap, ketjap asin
  • 1 madame jeanet of andere peper

Als losse ingrediënten om zelf toe te voegen

  • Gefruite uitjes
  • Gefruite aardappeltjes
    • of aardappelfrietjes die je in de supermarkt bij de chips vindt)
  • 1 prei
  • 1 ons selderie
  • 3 ons kool
  • 3 ons taugé
  • gekookte eieren, 1 per persoon
  • 250 gram rijst of mie

Prep

Bouillon van de Saoto

  • Kook het water met de marinade van Tante Julie
  • Voeg de zoute ketjap toe
  • Voeg eventueel pimentkorrels toe
  • Breng op smaak met bouillonpoeder en zout
  • Kook in een pan apart de kipfilet en de eieren

 

Pittige ketjapsaus

  • Snij de knoflook en madame Jeanet peper fijn. Meng dit met de zoete ketjap en de zoute ketjap. 
  • Warm het eventueel op.

 

Bijgerechten

  • Snij de selderie en prei fijn en doen in aparte bakjes
  • Snij de kool fijn
  • Was de taugé en doen in een schaal
  • Pluis de kipfilet
  • Pel de gekookte eieren en doe in een schaal
  • Doe de uitjes, gefruite aardappeltjes in een aparte schaal
  • Kook de rijst of mie

Plezier

  • Zet pan met hete bouillon neer
  • Zet alle bijgerechten en de pittige ketjapsaus in kommetjes er om heen
  • Schep eerst bijgerechten naar keus op een soepbord of in een kom
  • Schep de bouillon eroverheen en eindig met de ketjapsaus naar smaak!

Jang Switie

Pssttt

En prima soep om in de koelkast te hebben. Je bewaart de bouillon en bijgerechten apart. Zo kan je per keer je kommetje vullen om jezelf te verwennen.

Gezellig met elkaar je kommetje vullen met heerlijke kleine gerechtjes. hierover giet je vervolgens de warme bouillon.


«   »