Javaanse Bami

Gepubliceerd op 26 september 2019 om 17:50

Voor 4 Personen

Javaanse bami is een van de favoriete supersnelle gerechten bij ons thuis. Het kan met kip of garnalen worden gemaakt, of vegetarisch met alleen paddestoelen. Ik gebruik zelf een combinatie van biologische kipfilet en champignons. Hierdoor is het gerecht gezonder en eten we minder vlees. Ik strooi bij Javaans eten altijd seroendeng en gefruite uitjes over het gerecht. Als ik taugé of kiemgroente heb, doe ik er daarvan ook een beetje over heen. Lekker knapperig en gezond!

Plan

  • 90 gram Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop
  • 400 gram filet van kip of tahoe of andere vleesvervanger
  • 1/2 ui
  • 4 EL  olijfolie of wokolie
  • 250 gram mie óf rijstmie
  • 450 gram gesneden kant & klare bamigroente of maak het zelf!
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 2 EL gefrituurde uitjes
  • 2 EL seroendeng

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Snij de kip of vleesvervanger in blokjes
  • Indien je de bamipakket zelf maakt was en snij je de groenten
  • kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en zorg dat het beetgaar is, dus niet te zacht. Spoel altijd af met koud water!

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en marinade toe en bak kort
  • Voeg vlees of vleesvervanger toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is.
  • Haal 1/2 van dit gerecht uit de pan voor het maken van een bijgerecht, Surinaamse sambal.
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe in de pan en roerbak kort met bamigroenten.
  • Bak de gekookte mie door het wokgerecht.
  • Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Roer door de Surinaamse sambal  gebakken uitjes en seroendeng en eventueel sambal manis of andere peper.

Pssst...

  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, bonen en paddenstoelen
  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of spinazie erdoor
  • Voeg er gesneden sperziebonen aan toe samen met de champignons, sluit bij boontjes de pan even af, niet te lang want de boontjes moeten beetgaar zijn!
  • Serveer er eventueel saté, pindasaus en gebakken banaan bij!
  • Serveer er schaaltjes met bijgerechten bij zoals kroepoek, seroendeng, pindasaus, pittige aardappelstokjes.

«   »