Surinaamse snelle nasi

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 om 10:28

Surinaamse nasi maakt iedereen van het gezin blij en is echt een favoriet. Bij Surinaamse feesten is dit de standaard lekkernij. Op het buffet staan er dan al meeneem bakjes. We maken altijd extra veel zodat iedereen ná het feest een 'portie' kan meenemen om thuis nog een beetje na te genieten. Afhankelijk van de tijd die ik heb breid ik het uit met diverse bijgerechten en maak er bijna een rijsttafel van..

Plan

Haal in huis:

  • 90 gram Javaanse kruidenpasta  van Sorgh & Hoop
  • 300 gram kipfilet of tahoe
  • 300 gram gekookte en afgekoelde basmati rijst óf volkorenrijst
  • 250 gram gemengde nasigroenten óf 150 gram fijngesneden witte kool of spitskool + 50 gram taugé + 50 gram prei
  • 1/2 ui
  • 5 El olijfolie of wokolie
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 3 El Seroendeng
  • 3 El Gefrituurde uitjes

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Snij de kip óf champignons in kleine blokjes
  • snij de prei en de kool fijn.
  • kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht. laat de pan open staan als het gekookt is en roer  er een  1 El olie door
 

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en 90 gram Javaanse kruidenpasta toe en bak kort
  • Voeg vlees óf champignons toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
  • Voeg de nasigroenten kort toe en roerbak kort.
  • Bak de gekookte rijst door het wokgerecht.
  • Breng op smaak met zoete, zoute ketjap seroendeng en gefrituurde uitjes.

Mijn dochter Noer maakt met de kruidenpasta al zelf haar nasi.

Pssst...

  • Seroendeng door de nasi is lekker voor de echte Javaanse smaak
  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, sperziebonen en paddenstoelen

Lekkere bijgerechten:

  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of lenteui erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
  • Saté en gebakken banaan zijn heerlijke bijgerechten!
  • Serveer er kroepoek, seroendeng, pindasaus, pittige aardappelstokjes bij.
  • Maak een petjil, een salade van knapperig, kort gekookte groenten zoals kool, sperziebonen en taugé geserveerd met pindasaus en een gekookt ei óf omelet reepjes

«   »