Surinaamse snelle nasi

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 om 10:28

Surinaamse nasi maakt iedereen van het gezin blij en is echt een favoriet. Bij Surinaamse feesten is dit de standaard lekkernij. Op het buffet staan er dan al meeneem bakjes. We maken altijd extra veel zodat iedereen ná het feest een 'portie' kan meenemen om thuis nog een beetje na te genieten.

Op de foto een kippenvleugel uit de oven gemaakt met de Javaanse marinade

Plan

Haal in huis:

  • 3 El Javaanse kruidenpasta 'Tante Julie' van Sorgh & Hoop
  • 300 gram kipfilet of champignons
  • 300 gram basmati rijst (gekookt en afgekoeld)
  • 250 gram gemengde nasigroenten óf 150 gram fijngesneden witte kool of spitskool + 50 gram taugé + 50 gram prei
  • 1/2 ui
  • 4 El olijfolie of wokolie
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • Seroendeng
  • Gefrituurde uitjes

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Snij de kip óf champignons in kleine blokjes
  • snij de prei en de kool fijn.
  • kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht
 

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en 3 EL Javaanse marinade toe en bak kort
  • Voeg vlees óf champignons toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
  • Voeg de nasigroenten kort toe en roerbak kort.
  • Bak de gekookte rijst door het wokgerecht.
  • Breng op smaak met zoete, zoute ketjap, taugé, peper en seroendeng.
  • sperziebonen en taugé geserveerd met pindasaus en gekookt ei

Mijn dochter Noer maakt met de kruidenpasta al zelf haar nasi.

Pssst...

  • Seroendeng door de nasi is lekker voor de echte Javaanse smaak
  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, sperziebonen en paddenstoelen

 

Bij nasi horen allerlei lekkere bijgerechten. Denk hierbij aan:

  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of spinazie erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
  • Saté en gebakken banaan. Wist je dat dat samen ook een geweldige combinatie is?
  • Kant en klare kroepoek, seroendeng, pindasaus, pittige aardappelstokjes.
  • Maak er een petjil bij: knapperige, kort gekookte groenten zoals kool, sperziebonen en taugé

«   »