Creoolse Specerijenpasta

van tante Joosje

Tante Joosje is onze sterke tante die de Creoolse keuken vertegenwoordigt. Tante Joosje gebruikt graag bananen, aardvruchten, peulvruchten, gezouten en gedroogde producten in haar gerechten.

Haar keuken is deels ontstaan door de vermenging van de ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en slavenhandelaren, de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen ooit mee bij de overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika. Zij zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Van de oorspronkelijke bevolking, de indianen, leert men bananen en aardvruchten kennen zoals de zoete aardappel, cassave en tajer. Een deel van deze producten kenden de voorouders van tante Joosje ook al uit West-Afrika.

Op de markt verkoopt tante Joosje elke dag haar taarten en stropen, siropen. Zij bakt elke ochtend de bojo, gebak van kokos en cassave, speciale ‘iksie koekoe’ eiertaarten en fiadoe, een Surinaamse ananastaart met rozijnen en rum. De Antilliaanse tante Joosje bakt bolo di Preimu, taart van pruimen of bolo di cashupete, taart van cashewnoten. Natuurlijk zijn er ook de gommakoekjes en kokoskoekjes. Zij stalt haar producten keurig uit en zit vol trots achter haar kraam. Vele families staan al generaties lang op de markt met hun huisgemaakte lekkernijen. Door de overdaad van fruit uit eigen boom maakt men stropen van passievrucht, tamarinde maar ook gemberbier. Lekker als siroop of op schaafijs!

Basisbereiding Creoolse Specerijenpasta

Deze basisbereiding kost je maar een kwartiertje, waarvan je de laatste 10 minuten niets hooft te doen. Als je geen saus wilt, kan je zelfs al sneller klaar zijn. Maar er is nog veel meer mogelijk! Kijk hieronder naar onze Creoolse recepten.

Doe een beetje olie in een pan met wat gesneden ui. Je kan er ook wat knoflook bij doen. Fruit de ui tot deze glazig is.

Doe de specerijenpasta erbij. Laat het op een stevig vuur heel even bakken. Dan komen de smaken lekker los. 

Doe je product erbij. Dat kan vlees, groente, gevogelte of vis zijn. Als je het snel wilt, snij het in blokjes.

Als je van wat saus houdt, doe er dan twee tomaatjes bij. Laat zachtjes 10 minuten sudderen tot ze gesmolten zijn.