Snelle en makkelijke Javaanse Recepten

Javaanse kruidenpasta

Javaanse kip met kokos

Basis recet snelle, makkelijke, gezonde Javaanse gerechten

 Meer informatie over de kruidenpasta en de ingrediënten vind je hier.

Vlees & Kip

Javaanse kippenbouten óf vleugels

Dit recept zorgt het ultieme thuisgevoel. De geur van de verse kruiden van de kruidenpasta maakt iedereen blij die thuiskomt. Mijn man denkt dat de buren vast een hekel aan hem hebben omdat de heerlijke geur van ‘huiseten’ ze op straat tegemoet komt en zij misschien nog met het avondmaal moeten beginnen. Ik heb kippenbouten en kipfilet standaard in de diepvries en kies daarom een rustig moment voor de voorbereiding, bijvoorbeeld de avond van tevoren of na het ontbijt. Zo kan iedereen de volgende maaltijd genieten van een heerlijk gerecht. Als ik het gebruik als basis voor bami of nasi doe ik er geen kokosmelk bij.

Lees meer »

Javaanse Kipfilet in Ketjap

Deze Javaanse kip maak je in 10 minuten en kan je voor veel doeleinden gebruiken zoals met kokossaus en boontjes of als basis voor bami of nasi. Ik gebruik tegenwoordig een combinatie van biologische kipfilet en champignons. Hierdoor is het gerecht gezonder en eten we minder vlees. Ook wordt het gerecht door deze combinatie van groente en vlees niet duurder ook al gebruiken we bio kip. Bij Javaans eten strooi ik voor het opdienen altijd seroendeng en gefruite uitjes over het gerecht. Als ik taugé en kiemgroente heb een beetje erover heen. Lekker knapperig en gezond!

Lees meer »

Snelle Javaanse Saotosoep

Een soep voor alle jaargetijden. In de winter verwarmt het je, en in de zomer verfrist het door alle heerlijke verse groenten die je pas op het laatste toevoegt. Je maakt hier eenvoudig een vegetarische versie van door de kip weg te laten en vegetarische bouillonpoeder te gebruiken.

Lees meer »

Javaanse kip + bonen in kokos

Wil je 'comfort food', snel en makkelijk? Zorg dat je de ingrediënten voor dit gerecht altijd in huis hebt. Als ik dit gerecht maakt tijdens een proeverij begrijpen de mensen niet dat je dit in 10 minuten kan maken. Mijn man en kinderen zijn dankbaar en ik zorg stiekem voor verborgen groentehapjes zoals sperziebonen die ik op het laatst toevoeg zodat ze lekker beetgaar zijn. Varieer met groenten van het seizoen maar diepvriesgroenten zoals doperwten zijn ook heerlijk!

Lees meer »

Javaanse Saté van kip

Dit Javaans feestje geeft je het ultieme zomergevoel. Hier krijg je het geheim van een fantastische saté die je nooit meer gemarineerd hoeft te kopen. Koop je kip gesneden in blokjes of snijd het, marineer het en zet het weg in zakjes in de diepvries. Bij gebruik de avond tevoren uit de vriezer halen!

Lees meer »

Javaanse nasi

Surinaamse nasi maakt iedereen van het gezin blij en is echt een favoriet. Bij Surinaamse feesten is dit de standaard lekkernij. Op het buffet staan er dan al meeneem bakjes. We maken dus altijd extra zodat iedereen ná het feest een 'portie' kan meenemen om thuis nog een beetje na te genieten. Afhankelijk van de tijd die ik heb breid ik het uit met diverse bijgerechten en maak er bijna een rijsttafel van..

Lees meer »

Javaans-Thaise schotel

Comfortfood wat je goed kan gebruiken op een regenachtige dag. Mijn dochter van 8 wilde graag Thais eten maar het was zo pittig dat de tranen over haar wangen rolde. Ik besloot voor haar mijn eigen 'pepervriendelijke versie' te maken. Onderstaand gerecht is dus een combinatie van een pittige Thaise kruidenpasta met de verse Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop.  De kruiden laos, sereh en gember zitten in beide kruidenpasta's, belangrijke ingrediënten voor de Aziatische keuken.

Lees meer »

Veganistisch-Vegetarisch-Groenten

Petjil, knapperige groenten met pindasaus

Als ik Javaanse-Indonesisiche gerechten eet moet ik oppassen dat ik niet teveel eet omdat het je zooo blij maakt.  Deze Petjilsalade maak je van geblancheerde bonen, taugé en kool óf spinazie, paksoy en bloemkool. In mijn jeugd in Suriname serveerde Mae, de Javaanse tante, deze salade voor de bioscoop in haar stalletje. Een heerlijke gezonde snack!

Lees meer »

Vegan Noten Jackfruit Spread

Eet deze Jackfruit van tempeh, pinda's en Javaanse kruidenpasta warm of koud met een roerbak, nasi óf bami. Snelle, gezonde comfortfood voor het snelle, makkelijke koken. Ook niet veganisten worden er erg blij van...

Lees meer »

Javaanse omelet-wrap

Ook weleens zin een een gezonde, hartige snack..maar je hebt weinig tijd..of wil je scoren bij je vrienden..Maak dan dit heerlijk gerecht als snelle lunch of avondeten. De uitgesproken smaak van de Javaanse marinade van Tante Julie gemaakt met verse kruiden zorgt dat dit gerecht indruk maakt. Vooral ook voor de niet keukenprinsen en prinsessen..

Lees meer »

Javaanse roerbak van Witte Kool

Ik ben gek op kolen. Ze zijn heerlijk om te roerbakken. Deze Javaanse roerbak van kool is heerlijk in een omelet of met rijst of als bijgerecht. De kool is knapperig en de gefruite uitjes of seroendeng als finishing touch geven het gerecht een bijzondere bite!

Lees meer »

Surinaamse Bakbanaan met Pindasaus

In het Caribisch gebied is het een goede gewoonte om bijna bij elk hoofdgerecht gebakken banaan te serveren. De pure zoete smaak van de banaan maakt je maaltijd af. De Javanen In Suriname maken een variant die je als snack eet in een deegje, geserveerd met Surinaamse pindasaus, pindasambal. Deze aparte vegetarische combinatie is ook een feest voor veganisten. Voor de bioscoop in onze woonplaats Nieuw Nickerie staat de Javaanse Mae (vrouw, tante) met lekkers.  Baka Bana, de gebakken banaan met pindasaus, is bij haar onze favoriete snack...

Lees meer »

Vegetarische Bami

Javaanse bami is een van de favoriete supersnelle gerechten bij ons thuis. Ik maak het regelmatig vegetarisch met paddenstoelen en aubergine.  Ik strooi bij Javaans eten altijd seroendeng en gefruite uitjes over het gerecht. Als ik taugé of kiemgroente heb, doe ik er daarvan ook een beetje over heen. Lekker knapperig en gezond!

Lees meer »

Javaanse tahoe, spruiten, bloemkool wok

Deze Javaanse No Waste roerbak van tahoe, spruitjes en alle restjes groente uit de koelkast is heerlijk als afwisseling op de winterse stamppotten. Eet het met gekookte mie of rijst. Gefruite uitjes of seroendeng als finishing touch geeft het gerecht een bijzondere bite!

Lees meer »

Vis - Garnalen - Schaaldieren

Kabeljauw met Javaanse kokossaus

Wil je minder vlees eten en snel en makkelijk koken dan raad ik je aan om altijd diepvries kabeljauw in de de diepvries te hebben en kokosmelk in de voorraadkast. Samen met de Javaanse kruidenpasta zet je in max 15 minuten deze heerlijke gezonde maaltijd op tafel. Wedden dat zelfs de kinderen vis ineens lekker gaan vinden?

Lees meer »

Javaanse Makreel met snijbonen

Dit gerecht maak je heel snel klaar en het is een heerlijke combinatie van gerookte makreel die een Aziatische touch krijgt met de Javaanse kruidenpasta. Je kan het eten met een beetje rijst of op een broodje of je maakt er een mini rijsttafeltje van met  roerbak witte kool, roerbakgarnalen en rijst.

Lees meer »