Javaanse Kruidenpasta

van tante Julie

Tante Julie is onze sterke Tante die de Javaanse keuken vertegenwoordigt. Zij staat in haar Warung, een Javaans eethuisje, of op haar vaste plek op de markt. Zij maakt haar eigen pindasambal, ingrediënten voor de saotosoep, chips van cassave en nog veel meer lekkers!

Elke dag maakt zij met haar man in de avond haar eigen pindasambal. Hiermee kan iedereen op een eenvoudige wijze verse pindasaus maken. Dit eet je op een baka bana (gebakken banaan) op je petjilsalade of op je saté. Verder maakt zij de beste nasi en bami.

 

De Javaanse keuken is echt een Aziatische keuken met zoetige, fris gekruide en pittige smaken. Belangrijk is het gebruik van verse kruiden als laos, sereh, djahé, gember en kentjoer. Dit is daarom ook de basis van de Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop. Ook wordt in veel gerechten kokos, pinda’s en tamarinde verwerkt. Producten die tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te vinden zijn.

De Javaanse contractarbeiders namen hun cultuur en dus ook eetgewoontes van het Indonesische eiland Java mee. Dit is de reden waarom Petjil uit Suriname en Gado Gado uit Indonesië of Saotosoep en Soto Ajam zo op elkaar lijken. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar na 1863 ook Javanen als contractarbeiders te werk werden gesteld. Hierdoor vind je alleen in Suriname een deel van de authentieke Indonesische keuken.

Basisbereiding Javaanse Kruidenpasta

Deze basisbereiding kost je maar een kwartiertje, waarvan je de laatste 10 minuten niets hooft te doen. Als je geen saus wilt, kan je zelfs al sneller klaar zijn. Maar er is nog veel meer mogelijk! Kijk dan naar onze Javaanse recepten.

Doe een beetje olie in een pan met wat gesneden ui. Je kan er ook wat knoflook bij doen. Fruit de ui tot deze glazig is.

Doe de kruidenpasta erbij. Laat het op een stevig vuur heel even bakken. Dan komen de smaken lekker los. 

Doe je product erbij. Dat kan vlees, groente, gevogelte of vis zijn. Als je het snel wilt, snij het in blokjes.

Als je van saus houdt, doe er dan kokosmelk bij. Laat zachtjes 10 min. sudderen tot het meeste vocht verdampt is.