Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Deze bruine bonen bereid met de Creoolse Specerijenpasta maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal met een groep vrienden of familie. Serveer er Creoolse kippenbouten óf Snelle Creoolse kip van Tante Joosje of Vega variant bij!. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing door de zoete gekruide volle smaak. Eet het met rijst en een frisse salade van bijvoorbeeld mais en avocado.

Plan Haal deze boodschappen

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta
  • 400 gram vlees of vleesvervanger zoals kipfilet óf tahoe (tofu)  óf  rookworst van, kip, varken, rund of vega of maak je eigen combinatie!
  • 1 ui en 1 EL olijfolie
  • 2 grote  tomaten of 3 El biologische tomatenpuree
  • 1 pot of blik bruine bonen van 650 gram
  • 2 El zoete ketjap, ketjap Manis
  • 2 El zoute ketjap, ketjap Asin
  • 1 of 2 El Honing, suiker of andere zoetstof
  • 2 EL olie
  • 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

Prep

  • Snij 1 ui en tomaten fij
  • Snij filet in stukjes
  • Snij de worst in plakken

Plezier

  • Voeg 2 EL olie en 90 gram Creoolse specerijenpasta toe in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui  en  tomaten toe en bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of vleesvervanger toe.
  • Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Als het vlees of groente begint te bakken de bruine bonen met vocht aan het vleesgerecht toevoegen.
  • Voeg hieraan 2 El zoute en zoete ketjap toe en zoetstof zoals suiker of honing naar smaak.
  • Indien te weinig vocht: voeg er een glas water
  • Breng op smaak met bouillon of zout.
  • Voeg de rookworst toe.
  • Laat de pan 15 minuten op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en eventueel  gestampte Madame Jeanette of sambal

foto van: https://www.instagram.com/style_in_the_kitchen/

Psst...

  • Op foto geserveerd  met rijst, gebakken banaan, Creoolse kippenpoten, geroerbakte witte kool, puntpaprika op zuur.
  • lekker erbij is een roerbak van kousenband, sperzie- of snijbonen of wokgroente. https://www.sorghenhoop.nl/recepten/creoolse-recepten/540917_creoolse-roerbakgroenten
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid en  vries het in.
  • Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf vleesvervanger, houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen.