Snelle Creoolse kip van Tante Joosje en Vega variant

Maak iedereen blij met deze kip die je in 10 minuten klaarmaakt. De vegetarische variant is met paddestoelen naar keuze. Ik vind het lekker om er groenten van het seizoen aan toe te voegen of een zakje wokgroente wat je lekker vindt. Ik probeerde pas de Mexicaanse met mais, rode bonen, sperziebonen en paprika, heerlijk!  Hierdoor eet iedereen genoeg groente en halveer je de hoeveelheid vlees.

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 400 gram biologische filet van kip of varken
  • 1 ui (ongeveer 160 gram)
  • 100 gram tomatenblokjes vers of uit blik
  • 1 El zoete ketjap óf honing (voor zoeter en meer saus)
  • 1 El zoute ketjap óf zout (voor zouter en meer saus)
  • 3 EL olijfolie
  • madame Jeanet peper fijngestampt of zwarte peper of sambal naar smaak als je van pittig houdt

Prep

  • Snij 1 ui fijn
  • Snij de tomaten fijn of maak het blikje tomaat open
  • Snij het rauwe vlees in blokjes

Plezier

  • Verwarm 3 EL olie met de Creoolse specerijenpasta in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui toe. Bak 2 minuten.Voeg hierna het vlees toe en bak 4 minuten het tot het gaar is.
  • Voeg hierna de tomaten toe en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Proef het en indien nodig zout, zoute of zoete ketjap toevoegen en 2 minuten roerbakken  op hoog vuur.
  • Laat vlak voor het opdienen de pan open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • Pittiger? Voeg1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal toevoegen aan het gerecht.

Psst...

  • Op de foto heb ik een deel van de kip vervangen door paprika maar dat kan ook met boontje, champignons, courgette, aubergine
  • Wil je veel saus, voeg meer tomaten toe en maar ook meer zoete en zoute ketjap of zout en honing.
  • Serveer met rijst, gebakken banaan, fijngesneden geroerbakte kousenband ,sperziebonen óf gemixte roerbak groenten.
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid voor 2 dagen.  Maak bv een Creoolse paella en bak er gekookte rijst en groenten door.
  • Of maak de dubbele hoeveelheid vlees en houd de helft apart en maak hier de volgende dag Surinaamse bruine bonen van.
  • Maak de vegetarische variant door alleen champignons te gebruiken of een combinatie met stukjes seitan, Jackfruit of tahoe.

«   »