People - Planet -Profit

maximale winst voor maximale sociale impact

Bewustwording creëren we door verhalen en gerechten uit Suriname en het Caribisch gebied. De persoonlijke verhalen gaan over over het leven in meerdere culturen, geschiedenis, migratie. Onze tories (verhalen) geven antwoord op 'wie is de échte Surinamer' en 'waar komt deze vandaan'.

 

Een ander belangrijk doel is om de Surinaams-Caribische keuken een nieuw jasje te geven door het gebruik van moderne keukentechnieken en bewust koken met lokale producten uit het seizoen. Dus zowel vriendelijk voor mensen en dier, koken met kliekjes of met (bijna) afgekeurde groenten en fruit.

 

Sorgh & Hoop wilt een franchiseketen opzetten bij NS stations en slaapsteden en werkgelegenheid creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er is veel expertise op dit gebied: gedurende 10 jaar in de voormalige restaurants van Sorgh & Hoop waar werd samengewerkt met scholen, als leerbedrijf en met gemeentelijke instanties.

 

Opzetten van een fair trade, milieuvriendelijke chutneyfabriek in Suriname. De producten zullen onder de naam Sorgh & Hoop worden verkocht in Nederland. De fabriek moet self supporting zijn en de inkomsten worden vrijwel geheel geherinvesteerd in de fabriek, leefomstandigheden werknemers en toeleveranciers, kinderdagverblijf.

 

Organiseren van een pakkettendienst waarbij kleding, schoeisels, boeken worden ingezameld en verstuurd naar Suriname en het Caribisch gebied.

No Waste Festival

Hier geeft Sandra een workshop aan een groep vrijwilligers om chutneys en sauzen te maken met afgekeurde groenten en fruit. Er worden diverse chutneys gemaakt met als basis de Hindoestaanse kerriepasta, salsa's met als basis de Creoolse specerijenpasta en Javaanse roerbak met groenten en de Javaanse kruidenpasta. Buurtbewoners mochten de afgekeurde groenten en fruit en de klaargemaakte producten meenemen en er thuis van genieten.

Projecten in Suriname en Curaçao

Een deel van onze brutowinst investeren we in projecten in Suriname en Curacao. We zijn al vele jaren bezig met projecten in Suriname en sinds kort op Curacao. Soms uit de opbrengst van onze bedrijven, vaak uit eigen middelen. We willen graag meer doen in de toekomst en hopen dat onze nieuwe activiteiten hierbij zullen helpen.


Onze pakketten worden dit keer gestuurd naar Apoera, een indianendorp aan de Corantijn rivier in Suriname.

Stephen ondersteunt hier in de ontwikkeling van gevulde Surinaamse broodjes voor Sorgh & Hoop in samenwerking met Talent010.

Ken het verhaal van uw Surinaamse buren, collega, bewoners uit de straat, uw stad óf dorp. Wie zijn ze. Waar komen ze vandaan. Welke keuken hebben ze meegenomen....hoe kan deze keuken authentiek blijven maar toch aangepast worden aan Nederlandse producten van het seizoen, aan een leven met een overvolle agenda...

Oogstmarkt Rotterdam. Surinaamse proeverij met producten van de Oogstmarkt bereid met de marinades van Sorgh & Hoop. Veel enthousiasme en bekende gezichten uit de restaurants.

 Het introduceren van de nieuwe Surinaamse keuken betekent authentieke smaken met producten van  de boer, van het het seizoen. Ook wordt er gekookt met de nieuwste kooktechnieken op momenten dat er tijd is. Hierdoor wordt er rekening gehouden met een druk bestaan, overvolle agenda's. Iedereen leert Surinaams koken en hoeft niet meer naar de Surinaamse mama of de Surinaamse buren óf de toko. Door de verhalen over de marinades van de  Hindoestaanse tane Sita, de Javaanse tante Julie en de Creoolse tante Joosje leer je meer over de Surinaamse cultuur. Hilarische anekdotes over de migratie, feiten over de geschiedenis van de Surinamers en natuurlijk de vele tories,  vertellen je het verhaal van deze groep Nieuwe Nederlanders. ,

Sorgh & Hoop bij het Event Blue City in 2017. OP de foto kookt Sandra van Houwelingen met afgekeurde groente en fruit en maakt ze met bezoekers een chutney van aubergine, appels en pastinaak.

Kook met kliekjes, probeer de afval berg te verkleinen, kies voor zoveel mogelijk van de boer, van het seizoen, bio, Fair Trade, dier- en mensvriendelijk. Dit betekent een voorkeur voor scharreI- of bioproducten. Recepten met tips over koken met de restjes van de vorige dag of koken met afgekeurde groenten, die niet mooi maar wel lekker en voordelig zijn!. Of witte suikers vervangen door gezondere alternatieven zoals honing. Ook is er veel aandacht voor het smakelijk bereiden van groenten...zo dat iedereen hiervan gaat genieten.

 

 

Sorgh & Hoop doet mee aan het  No Waste Festival op 28 december 2018, georganiseerd door Broodnodig, SFYN en MadeBy.

Er liggen enorme hoeveelheden groeten, fruit, noten, kruiden die net over de datum zijn, goed bruikbaar,

 

Sandra maakt samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers  chutneys, ingemaakte groenten, soepen samen met Buurtbewoners van Middelland konden ook een gratis voedselpakket samenstellen en meenemen. Zo zonde dat dit allemaal weggegooid zou worden.

 

Onze manier om de wereld mooier maken is het scheiden van afval. Ook gebruiken wij bij voorkeur duurzame schoonmaakmiddelen. Bij catering en feesten gebruiken we bamboeservies en bananenbladeren. Verder reduceren wij het gebruik van papier door zoveel mogelijk te communiceren via social media en mail. Wij denken dat minder vlees eten, duurzaam en biologisch ook zorgen voor ontlasting van het milieu en veel smakelijker is. Verder dragen we het recyclen van producten een warm hart toe.

 

Hiernaast een kroonluchter van oude blikken. De 'blikvanger' in de vestiging van Sorgh & Hoop op de Schiedamse Vest

We werken graag samen met projecten die langdurig werkelozen en jongeren klaarmaken voor een baan of ondernemerschap. Dit gebeurde al 20 jaar lang in de restaurants en we komen oud-personeel tegen bij leuke horeca of als werkgever.

Op deze foto personeel van de Sorgh & Hoop vestiging Schiedamse Vest. Het personeel is multicultureel en komt uit meer dan 10 landen. Het opleidingsniveau is van analfabeet tot universitair.

Ook nu werken we samen met partijen die onze missie delen. https://www.sorghenhoop.nl/over-sorgh-hoop/samenwerken

Toen ik 25 jaar geleden in Suriname kwam, in nieuw Nickerie vroeg ik de commissaris naar de kindertehuizen in Nieuw Nickerie. Zo kwam ik terecht bij Kindertehuis Open Poort, wat toen nog Olga Clarck heette. Er werd op de binnenplaats op open vuur gekookt. Julliano,1 van de eerste kinderen van het tehuis runde samen met 1 van de jonge leidsters, Rachel (zie foto) en Pater Filemon het tehuis.Ze zijn inmiddels getrouwd, hebben 4 kinderen en wonen nog in het kindertehuis. Er wordt niet meer met hout gekookt op het schoolplein, ze hebben nu een eigen keuken, steeds meer hulp..het gaat goed.

Januari 2020 langs geweest met een taart bij kindertehuis Open Poort in Nieuw Nickerie. Al 25 jaar verbonden bij het tehuis. Het gaat steeds beter. Er komt een kas voor groenten en fruit en een afdeling voor de opvang van ouderen.

In Januari 2020 ontmoette ik Sunil Sitaldien voor het eerst. Hij is bezig met het opzetten van een bibliotheek en studieplek voor de jeugd in Nieuw -Nickerie en omgeving. Dit in de voormalige kruidenierszaak als nagedachtenis  van zijn vader. Hij is dag en nacht hieree bezig en ik was onder de indruk van dit initiatief. Wij stuurden de afgelopen tijden 3 grote dozen met literatuur naar dit bijzondere initiatief van Sunil Sitaldien.

Al 25 jaar zijn er projecten in Suriname. zoals een kindertehuis. We willen meer doen, grotere stappen maken. Een deel van de inkomsten van de nieuwe activiteiten van Sorgh & Hoop zal worden gebruikt om nieuwe projecten te ondersteunen en op te zetten in Suriname en Curacao, waarbij extra zorg voor  kinderen, vrouwen en ouderen centraal staat.  We houden  u hiervan op de hoogte middels onze nieuwsbrief!!

We hebben een aantal jaren een melkproject gefinancierd. Ook hebben we met inzamelingen en eigen middelen kleding, linnengoed en schoolmateriaal gekocht voor de kinderen van het tehuis en kinderen van de basisschool en middelbare school van Nieuw Nickerie. We stimuleren dat restproducten van de dagelijkse markt hier terecht komen...dit met hulp van lokalen. Er staan altijd dozen thuis op de gang die gestuurd worden. Ik kreeg onlangs een telefoontje uit Suriname dat onze dozen gestuurd worden naar de indienden in Apura.

Mijn gevoel toen ik in 2016 weer bezig was met het 'nieuwe Sorgh & Hoop'.

Ik moet verder met mijn missie, iets doen met al die mensen die ik tegen kom die mijn restaurant Sorgh & Hoop weer terug willen. Het waren er in de loop der jaren meer dan 100000 ..Of oud-personeel die nu werken bij andere leuke horeca en ooit een zetje nodig hadden. Ik moet iets met al deze positieve geluiden uit de stad. Ik moet mijn steentje bijdragen tegen de opmars van het populisme want onbekend maakt onbemind... Ik wil weer kansen en werkgelegenheid bieden aan die groepen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben weer op zoek naar aansluiting in de stad met projecten, bedrijven die onze missie begrijpen, die het op hun eigen manier uitdragen. Die open staan voor verandering en willen dat iedereen zich welkom voelt. .

Welkom in de Nieuwe Wereld, Welkom bij Sorgh & Hoop