Javaanse nasi

Surinaamse nasi maakt iedereen van het gezin blij en is echt een favoriet. Bij Surinaamse feesten is dit de standaard lekkernij. Op het buffet staan er dan al meeneem bakjes. We maken dus altijd extra zodat iedereen ná het feest een 'portie' kan meenemen om thuis nog een beetje na te genieten. Afhankelijk van de tijd die ik heb breid ik het uit met diverse bijgerechten en maak er bijna een rijsttafel van..

Plan

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 350 gram kipfilet of vleesvervanger
  • 400 gram afgekoelde basmati rijst óf volkorenrijst
  • 450 gram gemengde nasi-groenten óf prei kool en taugé
  • 1/2 ui
  • 4 El olijfolie of wokolie
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 3 El Seroendeng
  • 3 El Gefrituurde uitjes

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Pluis de kip óf snij de tahoe in kleine blokjes
  • snij de prei en de kool fijn.
  • kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht.
  • laat de rijstpan open staan als het gekookt is en roer  er een  1 El olie door
 

Mijn dochter Noer maakt met de kruidenpasta al zelf haar nasi.

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en 90 gram Javaanse kruidenpasta toe en bak kort
  • Roerbak vlees óf tahoe 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
  • Voeg de nasi-groenten kort toe en roerbak kort.
  • Bak de gekookte rijst door het wokgerecht.
  • Breng op smaak met suiker en zoute ketjap.

Pssst...

Bijgerechten

  • Gebruik de helft van het vleesgerecht voor Surinaamse sambal en meng er een  1/2 El sambal manis en 2 El gefruite uitjes door.
  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of lente-ui erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
  • Saté en gebakken banaan zijn heerlijke bijgerechten!
  • Serveer met kroepoek, seroendeng, pindasaus
    en Petjil-Javaanse salade van knapperig, kort gekookte groenten.

Nasi met Seroendeng, Petjilsalade en Surinaamse sambal