Javaanse kippenbouten óf stukjes kip

voor 4 personen

Dit recept zorgt het ultieme thuisgevoel. De geur van de verse kruiden van de kruidenpasta maakt iedereen blij die thuiskomt. Mijn man denkt dat de buren vast een hekel aan hem hebben omdat de heerlijke geur van ‘huiseten’ ze op straat tegemoet komt en zij misschien nog met het avondmaal moeten beginnen.

Ik heb kippenbouten en kipfilet standaard in de diepvries en kies daarom een rustig moment voor de voorbereiding, bijvoorbeeld de avond van tevoren of na het ontbijt. Zo kan iedereen de volgende maaltijd genieten van een heerlijk gerecht. Als ik het gebruik als basis voor bami of nasi doe ik er geen kokosmelk bij.

Prep

Doe ik in de ochtend of de avond ervoor

  • Wrijf in een ovenschaal de 4 kippenbouten óf vleugels in met de Javaanse kruidenpasta.
  • Sprenkel er1 El zoute en 1 El zoute ketjap over.
  • Sij de ui fijn en voeg het toe.
  • Dek de ovenschaal af met aluminium folie.
  • Gaar het gerecht op 200 graden 80 minuten en langer indien nodig! Biologische kip duurt langer om te garen. Kerf de bout bij een bot in en kijk of het vlees makkelijk los komt van de botten.
  • Draai op de helft van de tijd de kip om in de ovenschaal.
  • Kook de rijst of bami

Plan

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 500 gram biologische of scharrel kippenbouten óf vleugels
  • 1 EL zoete ketjap, voorkeur voor biologisch
  • 1 el sojasaus, zoute ketjap of 1/2 tl zout
  • 50 gram ui
  • Seroendeng en gefruite uitjes,
  • Optioneel: 200 ml kokosmelk

Plezier

lekker in 10 minuten met z’n allen genieten van de maaltijd

  • Voor het opdienen kan je bouten of vleugels grillen zonder folie
  • Ook kan je de kip van van de bouten halen en terug doen in de saus
  • Roerbak de rijst of bami eventueel door de saus met wokgroenten of gesneden sperziebonen of kousenband
  • Doe de bouten met wat groenten en rijst of bami op een bord en strooi er wat seroendeng en uitjes op!

Pssst…

  • Het recept is voor 4 personen. Maar ben je met 2 personen, maak dan toch 4 kippenbouten. Fileer twee bouten en gebruik het vlees in andere gerechten. Bijvoorbeeld voor Snelle Javaanse Saotosoep of een wrap of omelet met seroendeng, taugé en gefruite uitjes of Surinaamse nasi of Javaanse Bami
  • Wil je wat extra saus voeg dan de kokosmelk toe en eet het gerecht met witte rijst.
  • Serveer met een Petjil-Javaanse salade óf Javaanse roerbak van Witte Kool óf Wokgroenten naar keuze.
  • Maak zelf Zuurgoed - Surinaamse Atjar of maak een salade van rauwe groenten zoals gesneden komkommer, wortel. Snij mooie dunne plakken met een kaasschaaf en breng op smaak met azijn of limoensap, sesamolie, honing en een beetje zout!
  • Extra feestelijk maak je het met reepjes omelet en pindasaus!
  • Maak lekkere pulled kip door het vlees van de botten te halen en terug te zetten in de saus.

Jang Switie - Eet smakelijk!