Javaanse Bami

Voor 4 Personen

Javaanse bami is een van de favoriete supersnelle gerechten bij ons thuis. Het kan met kip of garnalen worden gemaakt, of vegetarisch met alleen paddestoelen. Ik gebruik zelf een combinatie van biologische kipfilet en champignons. Hierdoor is het gerecht gezonder en eten we minder vlees. Ik strooi bij Javaans eten altijd seroendeng en gefruite uitjes over het gerecht. Als ik taugé of kiemgroente heb, doe ik er daarvan ook een beetje over heen. Lekker knapperig en gezond!

Plan

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 400 gram filet van kip of tahoe of andere vleesvervanger
  • 1/2 ui
  • 4 EL  olijfolie of wokolie
  • 250 gram mie óf rijstmie
  • 450 gram gesneden kant & klare bamigroente óf
  • 450 gram zelfgemaakte bamigroenten van prei, kool en wortels,.
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 2 EL gefrituurde uitjes
  • 2 EL seroendeng

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Snij de kip of vleesvervanger in blokjes
  • Indien je de bamipakket zelf maakt was  en snij  de groenten
  • kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en zorg dat het beetgaar is, dus niet te zacht. Spoel altijd af met koud water!

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en kruidenpasta toe en bak kort
  • Voeg vlees of vleesvervanger toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is.
  • Haal 1/2 van dit gerecht uit de pan voor het maken van een bijgerecht, Surinaamse sambal.
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe in de pan en roerbak kort met bamigroenten.
  • Bak de gekookte mie door het wokgerecht.
  • Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Maak van de andere helft van de kip  Surinaamse sambal  door er gebakken uitjes en seroendeng en eventueel sambal manis of andere peper aan toe te voegen en er goed doorheen te roeren.

Pssst...

  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, bonen en paddenstoelen
  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of spinazie erdoor
  • Serveer er Javaanse Saté van kip  en Surinaamse Bakbanaan met Pindasaus bij!
  • Serveer er  bijgerechten bij zoals kroepoek, seroendeng, gefruitje uitjes en pindasaus bij!