Surinaamse gastvrijheid

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 13:54

En dan land ik na 2 jaar weer in mijn geboorteland Suriname. Mijn longen vullen zich met de gezonde lucht van de jungle. Ik rij blij rond en zie overal mooie stapeltjes fruit en groenten liggen, verse vis, kip en eend van eigen erf. De gastvrijheid voelt als een warme deken en de vrolijke mensen zijn een verademing. Dit ondanks de zichtbare armoede en de extra problemen die Corona ook hier heeft veroorzaakt. Het ontroert me, ik wil helpen, genieten en vooral langer blijven.

In de buitenkeuken van Moenni en Rita zijn er overheerlijke bara's gebakken en is  er een enorme pot met verse mangochutney gemaakt om mee te nemen naar huis.

Overal wordt er uitgebreid voor ons gekookt. Ik eet watervarken, eend in kerrie, moten vis die net zijn gevangen en raak geïnspireerd om recepten te bedenken.

Als we na 4 uur rijden op de Oost-West verbinding en in Nieuw-Nickerie aankomen in het huis van mijn moeder zijn er schalen met heerlijk fruit uit eigen tuin. Grote papaja. zuurzak (groene vrucht met stekels, combinatie van peer met kiwi) Roodborstje manje, dit zijn overheerlijke draderige mango's , en nog veel meer lekkers