Kerriegerechten van tante Sita

Gepubliceerd op 25 maart 2021 om 23:05

Onze kerriepasta is ontstaan uit een familierecept uit Nieuw-Nickerie, mijn geboorteplaats. Ik heb het ontwikkeld voor iedereen die een volle agenda heeft en lekker en snel kerrrie gerechten wilt bereiden...dus ook voor de moderne tante Sita. Bij Sorgh & Hoop vertegenwoordigt Tante Sita de Hindoestaanse keuken. Voor mij is zij de Hindoestaanse vrouw uit mijn jeugd die ik nog steeds zie op de markt in Suriname. Zij voedt een schare aan kinderen en kleinkinderen op en is altijd aan het werk. Zij stimuleert haar kinderen om te studeren en netjes Nederlands te spreken. Haar huis ruikt altijd naar lekker eten en voor de onverwachte bezoeker is er altijd een heerlijk maaltje. Vroeger werkte zij in een Sari, de Indiase klederdracht van haar voorouders die als contractarbeiders uit India kwamen na de afschaffing van de slavernij in 1863.

 Zij staat in Suriname soms ook op de markt met haar verse groenten en fruit keurig in stapeltjes. In haar keuken is massala de basis: een kerriemengsel van onder andere kurkuma, komijn, fenegriek en kentjoer.

Tante Sita maakt haar eigen sambal en chutney van vers fruit, zoals mango’s, met altijd een flinke portie madame Jeanet pepers en haar eigen chutney-massala. Je ziet haar ook in de rotieshop of supermarkt waar ze de roties maakt en kerriegerechten. Zij maakt ook de 'toespijs' voor de heerlijke Surinaamse puntbroodjes zoals kipkerrie, garnalenkerrie, bakkeljauw óf olie-sardien.Tijdens feestdagen en bruiloften kookt ze vegetarisch. Lotusbladeren worden gebruikt als bord en je zit aan lange houten tafels buiten op het erf.

 

De snele en makkelijke veganistische kerriegerechten van tante Sita

In de Hindoestaanse keuken vind je veel veganistische gerechten die zo smaakvol zijn dat je helemaal vergeet dat je geen vis of vlees eet!

Pompoen met kerrie

Appel-Aubergine Chutney van Tante Sita

Snelle Kerrie van Linzen en Spinazie