Holi Phagwa

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 18:26

Holi Phagwa, het kleurrijke voorjaarsfeest voor Hindoes overal op de wereld  

Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee Hindoes overal op de wereld de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Het is ook een soort nieuwjaarsfeest. Ik werd tijdens de Holi Phagwa geboren.Mijn moeder vertelde mij dat zij vlak voor het bevallen nog ingesmeerd werd met kleursels...

https://weetwatjeviert.nl/alle-feestdagen/holi-phagwa/

Met Holi Phagwa vallen alle verschillen weg tussen arm en rijk en worden oude ruzies bijgelegd. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen, wens je die persoon een kleurrijk leven toe en zeg je Shubh Holi!

Vegan gerechten tijdens Phagwa

tante Sita's Auberginekerrie Vega

Maak deze auberginekerrie voor bij je rotie of naan. Het is overheerlijk, snel en makkelijk en je hebt geen vlees of vleesvervanger nodig!

Pompoen met kerrie

Deze verrassende kerrie is zoetig en en goede tegenhanger en daarom een goede aanvulling op de andere kerries.

Waar koop je onze Hindoestaanse kerriepasta?

Onze kerrie pasta is te koop bij 91 Jumbo's en is ook online te bestellen. Voor meer informatie over de kerriepasta , recepten en productinformatie Kruidenpasta's verkoop

Het verbranden van slechte gedachten en gevoelens de avond voor het feest

Op deze avond  worden er grote brandstapels aangestoken waar oude spullen en huisvuil in worden gegooid. Mensen dansen om het vuur en gooien er stenen en zand in. Zo zorgen ze ervoor dat slechte gedachten en gevoelens verdwijnen in de vlammen.

 

Elkaar bekogelen met gekleurd poeder

De dag na de verbranding smeert de pandit (de hindoepriester) as op ieders voorhoofd.Mensen wensen elkaar een goed nieuwjaar en gaan naar huis voor een bad en schone, witte kleren. Het echte feest barst pas los los door elkaar in te smeren met gekleurd poeder en door gekleurd water op elkaar te gooien!

Wit brengt vrede, rood staat voor liefde en vruchtbaarheid, geel voor levenswijsheid en oranje voor vuur en geduld.

Samen genieten van een veganistische maaltijd.

Avonds eet je lekker en uitgebreid vegetarische kerries, rotie, bara en zoete lekkernijen. Soms wordt de feestmaal  besteld, zoals je ziet op deze foto van mijn vrienden in Suriname.

Appel-Aubergine Chutney van Tante Sita

Dit Hindoestaanse fris-pittige gerecht maak de maaltijd compleet.

Bij elke Hindoestaanse maaltijd wordt een gerecht geserveerd