Roti kerrie van pompoen

Voor 4 personen

Met mijn bijnaam ‘Bigi Bere Jang Pampoeng’ oftewel ‘Grote buik die pompoen eet’ mag ik, Sandra van Houwelingen, de expert worden genoemd van deze geweldige groente. Met pijn in mijn buik kijk ik naar alle Halloween feesten waar na afloop mijn lievelingsgroente in de afvalbak terechtkomt… Ik schrijf daarom snel een basis pompoenrecept zodat je nog een goddelijke soep of kerrie-groentegerecht kan maken. Ook heerlijk als vegetarisch gerecht bij rotie of als pompoensoep. Dit klassiek Hindoestaans gerecht wordt gegeten bij de viering van Divali, het lichtjesfeest van de Hindoestanen, bij Hindoestaanse bruiloften en kerkdiensten

Plan

  • 90 gram Hindoestaanse Kerriepasta
  • 1 hele pompoen, waarvan schoongemaakt 500 gram vruchtvlees
  • 4 El olijfolie
  • Zout of vegetarische bouillonpoeder
  • zwarte peper
  • Zoetstof: keuze uit 1eetlepel (EL) honing, ahornsiroop,  bruine suiker

Prep

  • Snij de pompoen in grote blokken.
  • Doe de pompoen ongeschild 60 minuten in de oven op 180 graden.
  • Schep de vruchtvlees indien afgekoeld van de schil en verwijder pitjes en draden.
  • Snij de ui en de knoflook middelfijn.

 Plezier

  • Doe de olie in de pan en bak hierin knoflook en ui lichtbruin.
  • Bak de Hindoestaanse kerriepasta heel kort.
  • Voeg de gesneden pompoen toe.
  • Roerbak 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Maak op smaak met peper en zout of eventueel vegetarische bouillonpoeder.
  • Voeg zoetstof toe
  • Sluit de pan af en laat het gerecht nog 30 minuten sudderen op laag vuur of doe het in een ovenschotel, dek af en laat 40 minuten op 180 graden garen.

 Psstt....

  • Voegt toe voor extra smeuïg 2 El olijfolie en 2 fijngesneden tomaten óf 1 kopje water en 2 EL tomatenpuree óf 1 kopje room óf  kokosmelk
  • Eet met rotie en Surinaamse chutney
  • Pompoen met garnalen, een klassieke combinatie. Voeg 150 gram garnalen toe voor 2 personen bij het bakken van de kerriepasta
  • Maak pompoensoep door water, kokosmelk of room toe te voegen. Breng op smaak met vegetarische drinkbouillon en pureer het.

Op deze foto maak ik 2 ovenschotels met kerrie tegelijkertijd in de oven. Pompoen en zoete aardappel met aardappel schotel.