Surinaamse barbecue -tips deel I
Mijn Surinaamse barbecue betekent goed vlees óf kip kopen, insmeren met mijn Sorgh & Hoop marinades en dan in zakjes verpakken. Bewaar het in de koelkast tot gebruik. De recepten van de Surinaamse  groentegerechten, salades en zuurgoed die je de komende tijd van mij ontvangt doen je bijna vergeten dat je nog vlees wilt eten.!
 
Chokha
Vandaag gaat het over Chokha, een Hindoestaanse groentensalsa die in de oven en op de barbecue wordt bereid en waar je nog dagen van kunt nagenieten.  

Dus is de barbecue nog niet begonnen en brand het vuurtje al lekker óf is iedereen klaar en het vuur begint nu pas perfect te branden...start dan met het bereiden volgens mijn 3 P’s:  Plannen, Prepareren en Plezier. 
 
Plannen
5 tomaten
1 hele bol verse knoflook
1 ui
2 aubergines
Olijfolie, extra vergine mag..
Madame jeanet óf chilipeper
Optioneel: sap van 1 citroen óf limoen
zout

Prepareren
Was de tomaten, aubergine. Zet alle groenten en ui en knoflook zonder folie op de barbecue. ...zo simpel en snel.. Draai regelmatig om zodat het aan alle kanten roostert! Als de tomaten en aubergine zwart geroosterd zijn en van binnen zacht zodat je het kan uitscheppen haal je het van het vuur. Haal dan de knoflook en ui ook van de barbecue.
 
Plezier
Schep de tomaat en aubergine leeg, haal de zaadjes uit de aubergine en snijd het wat fijner. Mag best wat grof, kijk wat je zelf lekker vindt. Haal de knoflook uit 2 teentjes en schil de ui. Snij fijn. Meng alles door elkaar. Voeg 1 EL olijfolie, zout naar smaak en madame Jeanet óf ander peper toe! Bewaar in een schaal of pot in de koelkast. Voeg er eventueel fijngehakte kruiden uit de tuin aan toe..
 
Psst..

Zorg dat je rotiplaten in huis hebt, een turks brood of naan. Rooster en verwarm op de barbecue! Je kan deze saus ook gebruiken als bijgerecht de komende dagen
Houd je niet van aubergines dan maak je het alleen met tomaten.
Met een deksel op de barbecue gaat het gerecht meer roken.

Voor bereiding in de oven: 220 graden 40 minuten…draai om na 20 minuten.