Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Deze bruine bonen bereid met de Creoolse Specerijenpasta maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal met een groep vrienden of familie. Serveer er Creoolse kippenbouten óf Snelle Creoolse kip van Tante Joosje of Vega variant bij!. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing door de zoete gekruide volle smaak. Eet het met rijst en een frisse salade van bijvoorbeeld mais en avocado. Verkoopadressen van de kruidenpasta vind je op https://www.sorghenhoop.nl/kruidenpasta-s-verkoop

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 400 gram  vlees of vleesvervanger zoals kipfilet óf tahoe (tofu)  óf  rookworst van, kip, varken, rund of vega
  • 1 ui en 1 EL olijfolie
  • 2 grote  tomaten of 3 El biologische tomatenpuree óf Italiaanse Pasata
  • 1 pot of blik bruine bonen van 650 gram
  • 2 El zoete ketjap, ketjap Manis
  • 2 El zoute ketjap, ketjap Asin
  • 2 El Honing
  • 4 EL olijfolie
  • Zoetstof bijvoorbeeld 1 El Gula djawa, ahornsiroop óf 2 tl bruine suiker
  • 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

foto van: https://www.instagram.com/style_in_the_kitchen/

Prep

  • Snij 1 ui fijn
  • Snij de tomaten fijn
  • Snij filet in stukjes
  • Snij de worst in plakken

Plezier

  • Voeg 4 EL olie en  90 gram Creoolse specerijenpasta toe in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui toe, voeg de tomaten toe. Bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of vleesvervanger toe.
  • Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Als het vlees of groente begint te bakken gekookte bruine bonen aan het vleesgerecht toevoegen.
  • Indien je een blik gebruikt de blik met het vocht gebruiken.
  • Voeg hieraan 2 El zoute en zoete ketjap toe maar meer of minder naar smaak!
  • Voeg 2 El Honing toe
  • Voeg indien je het zoeter wilt zoetstof naar keuze toe.
  • Indien te weinig vocht: voeg er een glas water
  • Breng op smaak met bouillon of zout.
  • Voeg de rookworst toe.
  • Laat de pan 15 minuten op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • optioneel, 1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal

 

Psst...

  • Op foto geserveerd  met rijst, gebakken banaan, Creoolse kippenpoten, geroerbakte witte kool, puntpaprika op zuur.
  • lekker erbij is een roerbak van kousenband, sperzie- of snijbonen of wokgroente. https://www.sorghenhoop.nl/recepten/creoolse-recepten/540917_creoolse-roerbakgroenten
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid zodat je er 2 dagen van kan eten óf vries het in.
  • Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf vleesvervanger, houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen. Zie filmpje basisrecept.