Kwi Kwi - Surinaamse vis in kerrie-kokossaus

Voor 4 personen

Het eten van Kwi kwi en krabbenpoten zijn sociale momenten van het gezin. Surinaamse families eten graag samen bepaalde lekkernijen zoals de Nederlanders mosselen eten. In Suriname is het vangen van Kwi kwi alleen in een bepaald seizoen toegestaan net als in Nederland de Oosterschelde kreeft. Het eten van deze vis is een speciale uitdaging, let erop dat je naast een routinier zit!

In Nederland droomde je als Surinamer vroeger van deze vis, maar nu zijn ze gelukkig in de Toko's bevroren te koop.

Plan

  • 90 gram Hindoestaanse kerriepasta  van Sorgh & Hoop
  • 750 gram Kwi kwi's of gamba's
  • 4 El olijfolie
  • Zout of vegetarische bouillonpoeder
  • zwarte peper
  • 400 ml kokosmelk

 

Optioneel

  • 250 gram gepelde garnalen

Prep

  • Was de Kwi kwi  zorgvuldig in een pan water met 1 El zout
  • Indien gamba's maak ze schoon
  • Snij de ui en knoflook in stukjes, middelfijn.

Plezier

  • Doe de olie in de pan, bak de Hindoestaanse kerriepasta kort
  • Voeg de Kwi kwi toe, bak ze kort.
  • Voeg de garnalen toe.
  • Bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur. Wees voorzichtig als je de kwi kwi's draait in de pan zodat ze mooi heel blijven.
  • Maak op smaak met peper en zout of eventueel vegetarische bouillonpoeder
  • Voeg kokosmelk toe. Sluit de pan af en laat het gerecht nog 10 minuten sudderen op laag vuur
  • Als de saus te dik is water toevoegen, is het te dun de pan open laten staan en de vocht laten verdampen.

Psstt....

  • Eet het gerecht met roerbak kool, rijst en Surinaamse chutney
  • Zuig eerst de saus eraf van de Kwi kwi's
  • Haal bij de Kwi kwis de pantsers er voorzichtig af en trek het visvlees van de graat.

«   »