Pom van mijn moeder

Pom is een feestelijk gerecht met Creoolse kip, jus d ‘orange, piccalilly en geraspte tayer, een soort mwortel dat groeit in Zuid-Amerika. Het wordt voor minimaal 8 personen gemaakt en kan makkelijk ingevroren worden. Voor mij is het net de Spaanse Paella of Italiaanse pizza… heerlijkheden ontstaan door het samenvoegen van kliekjes en door invloeden uit de koloniale tijd.

Plan

  • Bereid  800 gram  Creoolse kipfilet óf kippendijen volgens het Creools Basisrecept
  • 500 gram tomaten
  • 1 EL olijfolie
  • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 1 bosje selderij fijn gesneden
  • 1 El zoute ketjap asin en 1 El zoete ketjap manis
  • 1  kg bevroren Pom tayer uit de Toko
  • 1 pot piccalilly van 500 gram
  • 3 El bruine suiker of 2 El agavesiroop of andere zoetstof
  • ½ limonadeglas water
  • 1 limonade glas verse jus d'orange

Kip in de ene pan, Tayer in de schaal

De kip lekker garen

Prep

Stap I maak de Creoolse kip volgens het basisrecept

 

Stap II maak extra saus met de kip uit het basisrecept:

  • Snij de tomaten in blokjes
  • Doe 1 EL extra olijfolie in de pan.
  • Roerbak 2 minuten met de bereide kip.
  • Voeg 500 gram gesneden tomaten toe
  • Voeg de Creoolse specerijenpasta en ½ bosje fijn gesneden selderij toe
  • Doe er 1 El zoute ketjap en 1 El zoete ketjap
  • Roerbak 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg 1 limonadeglas water toe.
  • Voeg zout en zwarte peper naar smaakt toe.

 

Stap III Bereiding Tayer

  • De bevroren Tayer ontdooien
  • De sinaasappelsap en  piccalilly erdoor roeren.
  • De helft van de saus van de Creoolse kip erdoorheen roeren.
  • 2 El bruine suiker of andere zoetstof door de Tayer roeren.

Plezier

  • Vet een ovenschaal met minimale afmeting 30x20 cm in met olijfolie
  • Doe hier de helft van de tayer in, spreidt het over de bodem
  • Hierop de stukken kip gelijkmatig verdelen.
  • Giet het restant van de tayer over de kip. Zorg dat de ovenschaal volledig bedekt is met tayer.
  • Giet de rest van de Creoolse saus over de tayer.
  • Zet de ovenschaal ca. 50 minuten op 200 C graden in een heteluchtoven.
  • De pom mag goudbruin zijn, niet te donker, en niet meer korrelig van structuur

Psst…

  • De Pom is gaar, wanneer de structuur van de wortel niet meer korrelig is maar een dikke goudgele massa. Steek er een mes in om te kijken en wrijf de tayer tussen je vingers of het gaar is.
  • Maak een vegetarische variant door de kop te vervangen door Creoolse tahoe of vleesvervangers.
  • Pom eet je met Creoolse kip, kousenband, gebakken bakbanaan, komkommer op zuur en rijst.
  • Maak je de pom liever met kip op het bot? Zie recept Creoolse kalkoen- óf kippenbouten Ga vervolgens verder met stap II.

Het eindresultaat: een heerlijke pom!

Hiernaast een afbeelding van Tayer die in de ovenschotel Pom wordt gebruikt. De wortelknollen van de tayer groeien in heel Zuid-Amerika, ook in het binnenland van Suriname. Deze tayer ook wel pomtayer genoemd werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, de indianen, gekookt gegeten. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in de ovenschotel pom verwerkt.