Creoolse kalkoen- óf kippenbouten

 4 personen

Deze kippenbouten maak je in de oven met een tijdklok. Je hebt er geen omkijken naar en het hele huis krijgt een heerlijke warme geur. Maak een dubbele hoeveelheid en serveer het ook bij Creoolse bruine bonen.

Plan

Ik heb deze boodschappen meestal standaard in de diepvries: kippenbouten,-vleugels en kipfilet

  • 500 gram biologische of scharrel kalkoen óf kippenbouten
  • 90 gram Creoolse kruidenpasta van Sorgh & Hoop
  • 100 gram verse tomaat óf 2 EL tomatenpuree
  • 1 ui (ongeveer 170 gram)
  • 2 EL zoete ketjap, ketjap Manis, biologisch óf honing
  • 2 EL zoute ketjap, ketjap Asin, biologische óf 1 tl zout
  • 1 blik kidneybonen of 1 paprika (optioneel)

Prep

Dit doe ik in de ochtend of de avond ervoor. Maak dit een avond van tevoren als je overdag weg bent.

  • Snij de tomaat  en ui in blokjes
  • Wrijf in een ovenschaal het vlees in met de Creoolse specerijenpasta.
  • Voeg de tomaat en ui toe
  • Voeg 2 El zoete en 2 El zoute ketjap over óf 2 EL honing en 1 TL zout
  • Masseer het vlees goed met alle ingrediënten. (Maak kerfjes in de bouten of haal het vel eraf)
  • Dek de ovenschaal af met folie.
  • Doe het 1,5 uur op 220 graden in de oven. Draai het vlees op de helft van tijd om. 

Plezier

lekker  met z’n allen genieten van de maaltijd

  • Haal de folie van de schaal
  • Kerf de bouten door er in te snijden. Bestrijk deze met de saus uit de ovenschaal. Rooster de bouten 10 minuten af op 200 graden of zet ze op een grill of barbecue! Draai tussendoor de bouten om!
  • Haal het vlees uit de schaal en gebruik de resterende saus als jus óf
  • Warm de saus in een pannetje, laat het verdampen en voeg de kidneybonen of paprika toe.
  • Maak lekkere pulled kalkoen of kip door het vlees van de botten, te pluizen en terug te zetten in de saus.

Pssst…

  • Het recept is voor 4 personen. Maar ben je met 2 personen, maak dan toch 500 gram en gebruik het vlees met saus in andere gerechten. Bijvoorbeeld in Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen,  bami of nasi, of Creoolse paella.
  • Wil je veel saus, voeg meer tomaten toe en maar ook meer zoete en zoute ketjap of zout en honing.
  • Serveer met rijst, gebakken banaan, fijngesneden geroerbakte kousenband ,sperziebonen, witte kool  óf gemixte roerbak groenten.
  • Maak een salade van rauwe groenten  zoals paprika, gesneden komkommer, wortel. Snij mooie dunne plakken met een kaasschaaf en breng op smaak met azijn of limoensap, sesamolie, honing en een beetje zout en peper naar smaak!

Jang Switie - Eet smakelijk!


«   »