Sopropo óf Antroea met gerookte Makreel

Sopropo is een gezonde, bittere groente. Het is een bittermeloen afkomstig uit de komkommerfamilie.  Het mag wel lijken op een komkommer, maar smaakt echt heel anders. Je moet even aan de smaak wennen, maar die moeite is het echt waard. Ik vind het heerlijk. Sopropo is in Suriname bekend om haar medicinale werkingen.

Recept voor 4 personen

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 1 hele sopropo  óf een aubergine van ongeveer 500 gram
  • 1 gerookte makreel (ongeveer 300 gram visfilet)
  • 2 El tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 EL olijfolie
  • optioneel: 1/2 TL chilipoeder of fijngesneden chilipeper of madame jeanet
  • 6 El zout om de sopropo te wassen en het bitter eruit te halen.

Prep

  • Verwijder de uiteinden van de sopropo's en snij door de helft.
  • Haal het witte gedeelte eruit en snijd in smalle repen, zoals op deze foto's. Doe de sopropo in een vergiet en strooi er zout eroverheen. Masseer alles en spoel het goed schoon.
  • Snij de sopropo nu  in plakken.
  • Snij de ui en knoflook fijn
  • Maak de makreel schoon, zorg voor grote stukken makreelfilet.

Plezier

  • Doe de olijfolie, tomatenpuree en de Creoolse specerijenpasta in een koekenpan met ui en knoflook en bak op hoog vuur kort.
  • Voeg de sopropo toe en roerbak ongeveer 5 minuten op hoog vuur totdat de groenten gaar maar nog knapperig is.
  • Voeg de Makreel voorzichtig toe en bak de filet in de saus. Draai het voorzichtig om met een spatel zodat het niet stuk gaat.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Optioneel: 1 El zoute en zoete ketjap maar meer of minder naar smaak!
  • Doe er eventueel de chilipoeder of Madame jeanet bij

Psst...

  • Serveer met rijst of gekookte zoete aardappel en Surinaamse Bakbanaan
  • Vervang een deel van de sopropo door aubergine, alleen bij de aubergine snij je het witte vruchtvlees er niet af!
  • Vervang de makreel door garnalen of gerookte kip of paddestoelen