Surinaamse Bakbanaan met Pindasaus

Gepubliceerd op 12 juni 2019 16:56

In het Caribisch gebied is het een goede gewoonte om bijna bij elk hoofdgerecht gebakken banaan te serveren. De pure zoete smaak van de banaan maakt je maaltijd af. De Javanen In Suriname maken een variant die je als snack eet, geserveerd met Surinaamse pindasaus, pindasambal. Deze aparte combinatie is ook een feest voor veganisten. Voor de bioscoop in onze woonplaat Nieuw Nickerie staat de Javaans Mae (vrouw, tante) met haar lekkers.  Baka Bana, de gebakken banaan met pindasaus is onze favoriete snack..

 

Plan

Haal in huis:
3 rijpe bananen, niet te zacht en niet te hard.
3 el olijfolie

Pindasaus naar keuze, bij voorkeur Surinaamse van de toko

Javaanse Marinade van Sorgh & Hoop

Zoete ketjap

Zoute ketjap

Optioneel: Pannenkoekbeslag voor banaan in een deegje

 

Prep

Schil de bananen.
Snij de banaan in slices van 1 cm.

Leg een bord klaar met keukenpapier voor de gebakken banaan.
Optioneel: Maak Pannekoekenbeslag

Verwarm de pindasaus volgens de gebruiksaanwijzing en voeg 1/2 EL Javaanse marinade van Sorgh & Hoop en zoete en zoute ketjap naar smaak toe.

 

Plezier

Verwarm de olie in een koekenpan.
Bak de stukjes banaan bruin en leg ze op het bord.
Dek de bananen af met huishoudrol zodat de olie wordt opgenomen.
Serveer de banaan met pindasaus.

Optioneel: Haal eerst de banaanstukjes door het beslag

Pssst...

  • de bakbanaan moet rijp zijn en niet te zacht. Vraag advies aan de verkoper.
  • Is je pindasaus te dik, voeg kokosmelk toe aan het einde, indien het niet sterk genoeg, voeg wat meer Javaanse marinade toe.
  • Heerlijk hierbij zijn stukken komkommer. Snij de komkommer in mooie lange stukken en dip ook in de pindasaus.

«