Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Deze bruine bonen maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal voor een groep vrienden of familie door er kleine  gerechtjes bij te serveren. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing.

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 300 gram  kipfilet óf tahoe óf  rookworst van, kip, varken, rund of vega
  • 1 ui en 1 EL olijfolie
  • 1 tomaat  of 1 El biologische tomatenpuree. Italiaanse Pasata mag ook.
  • 1 pot of blik bruine bonen van 600 gram
  • 2 El zoete ketjap, ketjap Manis
  • 2 El zoute ketjap, ketjap Asin
  • 2 El Honing
  • 4 EL olijfolie
  • Zoetstof bijvoorbeeld 1 El Gula djawa, ahornsiroop óf 2 tl bruine suiker
  • 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

Prep

  • Snij 1 ui fijn
  • Snij de tomaten fijn
  • Snij filet in stukjes
  • Snij de worst in plakken

Plezier

  • Voeg 4 EL olie en  90 gram Creoolse specerijenpasta toe in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui toe, voeg de tomaten toe. Bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees  toe.
  • Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Als het vlees of groente begint te bakken gekookte bruine bonen aan het vleesgerecht toevoegen.
  • Indien je een blik gebruikt de blik met het vocht gebruiken.
  • Voeg hieraan 2 El zoute en zoete ketjap toe maar meer of minder naar smaak!
  • Voeg 2 El Honing toe
  • Voeg indien je het zoeter wilt zoetstof naar keuze toe.
  • Indien te weinig vocht: voeg er een glas water
  • Breng op smaak met bouillon of zout.
  • Voeg de rookworst toe.
  • Laat de pan 15 minuten op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • optioneel, 1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal

 

Psst...

  • Op foto geserveerd  met rijst, gebakken banaan, Creoolse kippenpoten, geroerbakte witte kool, puntpaprika op zuur.
  • lekker erbij is kousenband of sperzie- of snijbonen geroerbakt.
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid zodat je er 2 dagen van kan eten óf vries het in.
  • Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf champignons, houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen. Zie filmpje basisrecept.

«   »