Snelle authentieke nasi óf bami

Gepubliceerd op 16 augustus 2023 om 18:30

Om authentiek en snel nasi of bami te maken is dit onderstaand recept ideaal. Gebruik restjes rijst of pasta en maak er een tropisch feestje van.

Plan

  • 2 El Javaanse Saté rub van Sorgh & Hoop
  • 350 gram kipfilet of vleesvervanger óf tofu/tahoe
  • 400 gram gekookte en afgekoelde basmati rijst óf volkorenrijst of
  • 450 gram gemengde nasi óf bamigroenten pakket óf prei, kool en taugé
  • 1/2 ui
  • 3 El olijfolie of wokolie
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 3 El Seroendeng
  • 3 El Gefrituurde uitjes

 

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Pluis de kip óf snij de tahoe in kleine blokjes
  • snij de prei en de kool fijn.
  • kook de rijst óf bami volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht.
  • laat de pan met rijst óf bami open staan als het gekookt is en roer er een 1 El olie door

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en de Javaanse saté rub toe en bak kort
  • Roerbak vlees óf tahoe 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
  • Voeg de groenten kort toe en roerbak kort.
  • Bak de gekookte rijst óf bami door het wokgerecht.
  • Breng op smaak met zoete, zoute ketjap seroendeng en gefrituurde uitjes.
 

Bijgerechten:

  • Gebruik de helft van het vleesgerecht voor Surinaamse sambal en meng er een  1/2 El sambal manis en 2 El gefruite uitjes door.
  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of lente-ui erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
  • Saté en gebakken banaan zijn heerlijke bijgerechten!
  • Serveer er kroepoek, seroendeng, pindasaus en pittige aardappelstokjes bij.
  • Maak een Petjil-Javaanse salade van knapperig, kort gekookte groenten zoals kool, sperziebonen en taugé geserveerd met pindasaus en een gekookt ei óf omelet reepjes

Pssst...

  • Seroendeng door de nasi is lekker voor de echte Javaanse smaak
  • Maak een eigen vegetarische variant van Tempeh en Tofu en champignons of andere vleesvervanger.