Onafhankelijksdag Suriname 25 november 1975

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 13:18

In mijn Boek Huiskip & Ons Belang vertel ik niet alleen hoe iedereen nu snel en lekker Surinaams kan koken maar vertel ik ook over de geschiedenis van Suriname met als een van de belangrijke mijlpalen de onafhankelijkheid  van Suriname en de migratie van de Surinamers naar Nederland. Hieronder in het kort hier iets over.

Suriname onafhankelijk in 1975

De weerstand tegen het Nederlandse regime groeit en in 1954 krijgt Suriname zelfbestuur en op 25 november 1975 is het land onafhankelijk en een republiek. Ondanks de Nederlandse ontwikkelingshulp hebben veel Surinamers geen vertrouwen in de besteding van het geld.

Ik herinner me goed  de onafgemaakte spoorlijn in het oerwoud voor de stad die de Nederlanders in het oerwoud wilden bouwen..geen Surinamer wilde hier wonen..

Srefidensi Dey 25 november :Onafhankelijkheidsdag Suriname

Velen vragen zich terecht af of het 46 jaar geleden een goed moment was om onafhankelijk te worden. Suriname, een multicultureel land, met mensen geplukt uit Afrika, India en Indonesië met als doel om als slaven en later als contractarbeiders te werken op de plantages, was een verdeeld land. De verdeel en heers politiek van de koloniale overheerser en de puur commerciële doelen om o.a suikerriet te verbouwen en te verschepen naar Nederland waren de grondslagen hiervoor.

De toekomst

De democratisch gekozen president  Santoki mag het verdeelde land weer tot een eenheid brengen. Een lastige taak met veel uitdagingen.