Groen heerlijk Suriname

Gepubliceerd op 7 april 2020 om 12:18

Ik ben dolblij met de nieuwe wetgeving. Ik wil het van de daken schreeuwen. De geweldige jungle van Suriname wordt nu beschermd!. Het doet me denken aan het volkslied da t iedereen moest zingen op school. Schoon Suriname! O land van mijn dromen. Statig bespoeld door de ruisende zee. Trots zijn uw stromen en heerlijk uw bomen Fris waait de wind over land vanuit Zee https://www.sosolyrics.com/songtekst/folklore-schoon-suriname

Ik vertel je hieronder over een deel van mijn reis afgelopen januari 2020. Waarom dit land ondanks de vele problemen en uitdagingen een geweldig land is om te bezoeken.

Met het aannemen van nieuwe milieuwetgeving is bescherming van natuurlijke ecosystemen van Suriname en de Guianas voortaan beter mogelijk. In maart 2020 werd deze ‘Milieu Raamwet’ unaniem aangenomen. En dat is een historische stap voor Suriname.

De wet is niet alleen goed nieuws voor Suriname, maar voor de hele wereld. Het land is namelijk een van de groenste landen ter wereld: ongeveer 93% van het Surinaamse oppervlak is bedekt met bossen, en het herbergt een overvloed aan wilde dieren, bomen en planten. https://theoptimist.nl/daily/natuur-suriname-beter-beschermd

Reis naar mijn geboortedorp Nieuw-Nickerie:

Na aankomst staat de taxi klaar en rijden we vanuit Zanderij direct door naar met de Oost-West verbinding naar Nieuw-Nickerie. De taxi-chauffeur is een bekende en is een halve dag onderweg om ons te halen. Als we met de koffers buiten komen kunnen we hem niet gelijk vinden. Als hij arriveert wordt hem beleefd maar indringend gevraagd waarom we 10 minuten moeten wachten. Ja zegt hij blij en ontspannen, ik heb net 'geschaft' geluncht en was even een dutje aan het doen. De hartelijke begroeting en de natuurschoon brengen mij direct in een ontspannen gemoedstoestand en het grote genieten kan beginnen.

Ik kijk gebiologeerd naar buiten, adem door mijn buik en voel de zuurstof in elk deeltje van mijn lichaam. Omdat het gauw schemer wordt prent ik het uitzicht in mijn hoofd en besef weer eens dat Suriname zo bijzonder is door de natuur, de hartelijkheid van de mensen en het heerlijke eten.

De taxichauffeur vraagt of we trek hebben. JAAA natuurlijk, na het vliegtuigeten wil ik nu ECHT eten, mijn smaakpapillen willen Surinaams eten. Hij lacht en is vol begrip. We kopen een heerlijke rotierol voor in de auto en het feest kan beginnen. Hij geniet mee en de stemming begint er goed in te komen. Tropische muziek, adembenemend uitzicht en lekker eten...O ja zegt hij als we opschieten vinden we nog wat kraampjes met vers fruit langs de weg. Mijn medepassagier kijkt fronsend en zegt zuchtend...dit wordt een lange reis..We stoppen om 5 kilo vers geplukte sinaasappels te kopen. De Surinaamse jus d'orange pers werkt uitstekend: heel dun schillen, door tweeën delen, door de helft snijden en uitzuigen het sap...de tropen stromen naar binnen. We stoppen nog een keer om verse mango's te kopen en vers gebakken bananen- en cassavechips.

Een schaal vol vers geplukt 'boomrijp'fruit wacht op ons bij aankomst. Dit rit van 4 uur was weer overweldigend. De jungle, de rijstvelden, de vele fruitbomen, de gastvrijheid en het lekkere eten maken Suriname voor mij uniek.