Snelle, gezonde & makkelijke Hindoestaanse Recepten

van Tante Sita

Hindoestaanse kerriepasta
Basis recept makkelijke, snelle en gezonde Hindoestaanse gerechten

 Meer informatie over de Hindoestaanse kerriepasta en de ingrediënten vind je hier

Vlees & Kip

Doks-Eend in kerrie

De eend wordt in kleine stukjes gehakt door de poelier en vervolgens laat je het stoven in je geheime masala. Hier wordt een aantal uren voor uitgetrokken. Ik maak dit gerecht in de oven,...Dit zal niet iedereen op prijs stellen maar ik vind de oven er uitermate geschikt voor. Dus lieve mensen met Surinaams bloed, neem het me niet kwalijk, proef het eerst en wordt dan pas boos....

Lees meer »

Snelle Kipkerrie óf Vega Kipkerrie

Deze schotel eet je  met rotie, nan of rijst. Ik maak altijd extra veel kipkerrie omdat het ook heerlijk is op een broodje voor de lunch of koolhydraatarm te eten met een omelet. Ik combineer vaak biologische kipfilet en sperziebonen óf champignons. Hierdoor is het gerecht gezonder, eten we meer groenten en minder vlees en wordt het gerecht niet duurder ook al gebruiken we bio kip. Maak van onderstaand gerecht het eventueel een soep door er linzen of kikkererwten en spinazie, water en bouillon aan toe te voegen.

Lees meer »

Kerrie-ovenschotel van kip en aardappel met rotie of nan

Deze ovenschotel eten we graag met rotie óf nan. Ik maak in 1 kerrieschotel biologische kippenbouten óf vleugels, aardappels en zoete aardappels. Er kunnen ook stukjes aubergine of pompoen bij. Hierdoor eten we meer groente en minder vlees en is het gerecht goed betaalbaar. Meng als het gerecht bijna klaar is eventueel gekookte kikkererwten er door.

Lees meer »

Veganistisch-Vegetarisch-Groenten

Veganistische aardappel-kerrieschotel

Deze aardappelschotel bereid met de Hindoestaanse kerriepasta kent veel variaties. Het is prettig om er de groenten aan toe te voegen die je in de koelkast hebt. Je kan het van de restjes aardappels maken die je over hebt. Na een lange dag werken is dit het ultieme gerecht waar je blij van wordt en je een 'thuisgevoel' geeft. Het is ook zo geweldig dat de grootste carnivoren geen behoefte hebben aan vlees of vleesvervangers...

Lees meer »

Ei-doperwtenkerrie voor roti of nan

Op momenten dat ik behoefte heb aan 'comfort food' en mezelf wil verwennen eet ik vaak een vegetarisch groenten-kerrie gerecht bereid met de restjes groenten uit mijn koelkast . Deze zit meestal propvol maar niet altijd zodat ik dan uitwijk naar de overheerlijke doperwten uit mijn diepvries. Ik heb altijd wel rotieplaten in de diepvries of nanbrood in de koelkast. Dit samen met een gekookt ei, wat tomaten en een schepje chutney  verwarmt me en maakt me blij. Even een makkelijk en snel verwenmoment voor jezelf....voor je gezin...

Lees meer »

Appel-Aubergine Chutney van Tante Sita

Deze chutney is heerlijk als een smeersel op je boterham met kaas, bij een groentesnack maar ook op je wrap, als bijgerecht bij een kruidig hoofdgerecht zoals een kerriegerecht. Het is belangrijk dat je bij het maken zoekt naar je eigen smaak en dus een balans vindt tussen zoet, zout, en pittig.

Lees meer »

Hindoestaanse Poke Bowl

Wil je moeiteloos 300 gram verse groenten met smaak eten, genieten en je afvragen waarom je dit nooit eerder hebt gemaakt, maak dan deze Hindoestaanse bowl. Voor een snelle gezonde hap kijk je wat voor verse groenten je in de koelkast hebt. Ik gebruik deze keer fijngesneden bonen, bloemkool, spinazie, kikkererwten en linzen.

Lees meer »

Pompoen met kerrie

Met mijn bijnaam ‘Bigi Bere Jang Pampoeng’ oftewel ‘Grote buik die pompoen eet’ mag ik, Sandra van Houwelingen, de expert worden genoemd van deze geweldige groente. Met pijn in mijn buik kijk ik naar alle Halloween feesten waar na afloop mijn lievelingsgroente in de afvalbak terechtkomt… Ik schrijf daarom snel een basis pompoenrecept zodat je nog een goddelijke soep of kerrie-groentegerecht kan maken. Ook heerlijk als vegetarisch gerecht bij rotie of als pompoensoep. Dit klassiek Hindoestaans gerecht wordt gegeten bij de viering van Divali, het lichtjesfeest van de Hindoestanen, bij Hindoestaanse bruiloften en kerkdiensten

Lees meer »

tante Sita's Auberginekerrie Vega

Het leven is zo heerlijk als je binnen 10 minuten kan genieten van smakelijke comfort food. Aubergine is een dankbare groente die heerlijk de kruiden opneemt... Natuurlijk heb je altijd roties of wraps in huis en een beetje huisgemaakte vegetarische chutney. Zelfs mijn man hoeft er geen vlees bij...

Lees meer »

Courgette met kerrie

Courgette is een makkelijke groente die je op hoog vuur moet roerbakken of grillen zodat het stevig blijft en niet slap en waterig. Het neemt makkelijk de smaak van de kruiden op en pst goed bij paddestoelen, doperwten, bonen en zoete aardappel. Soms maak ik een vegetarisch gerecht en roerbak al de genoemde groente met de kerriemarinade en doe er een rotie bij. Heerlijk vegetarisch genieten van het seizoen.

Lees meer »

Chokha: Salsa van aubergine, tomaat & peper

Chokha, is een Hindoestaanse groenten salsa die op de barbecue of in de oven wordt bereid en waar je nog dagen van kunt nagenieten. Het is een bijgerecht, je eet het als een fris pittige salsa bij je maaltijd, of het nou vis, vlees of vegetarisch is. Maar ook als dip óf met een boterham met kaas!

Lees meer »

Hindoestaanse Hutspot kerrie

Met producten van het seizoen en restjes maak je heerlijke gezonde Hindoestaanse kerrie gerechten. Welkom in de nieuwe Surinaamse keuken, authentieke smaken met producten van hier, van nu.

Lees meer »

Snelle Kerrie van Linzen en Spinazie

Dit is de ultieme maaltijd als je hongerig, moe bent en op zoek ben naar Comfort Food, 'Trooseten'. Ik doe hierbij nan of rotie of rijst. Maak er een soep van door aan het eind water toe te voegen en linzen. Maak af met vegetarisch drinkbouillon naar smaak!

Lees meer »

Hindoestaanse Humus

Dit is de Hindoestaanse versie van hummus, lekker met nan brood, chutney, plakjes komkommer en een schaaltje kwark. Het is in een handomdraai gemaakt... en vaak net zo snel weer op.

Lees meer »

Rotieplaten gevuld met gele spliterwten

Heel vaak hoor ik mensen om mij heen zeggen dat ze rotie hebben gemaakt. Ik ben dan echt verwonderd en begrijp na wat doorvragen dat het om het kerriegerecht gaat zoals kipkerrie of aardappelkerrie. Ik moest onlangs noodgedwongen deze platen zelf maken omdat ik gasten kreeg om lekker rotie te eten en ik geen platen meer in de diepvries had! Bij deze mijn snelle recept, maak een hele stapel en vries ze in!

Lees meer »

Vis & Schaaldieren

Broodje Kousenband met garnalen

Wat een feest is een broodje kousenband met garnalen! In Suriname eten we het met kousenband in een wit Surinaams puntje. In Nederland met fijngesneden sperziebonen of snijbonen met in een bruin pistoletje. Met Hollandse garnalen, maar Noorse mogen ook! De gele paprika is fijngesneden Madame Jeanet, alleen voor liefhebbers van wat extra pit.

Lees meer »

Kwi Kwi - Surinaamse vis in kerrie-kokossaus

Het eten van Kwi kwi en krabbenpoten zijn sociale momenten van het gezin. Surinaamse families eten graag samen bepaalde lekkernijen zoals de Nederlanders mosselen eten. In Suriname is het vangen van Kwi kwi alleen in een bepaald seizoen toegestaan net als in Nederland de Oosterschelde kreeft. Het eten van deze vis is een speciale uitdaging, let erop dat je naast een routinier zit!

Lees meer »

Hindoestaanse Paella

Maak van de restjes van de vorige dag, net zoals de Spanjaarden, een Hindoestaanse Paella. Je kan dit gerecht vegetarisch maken, met vis, garnalen of een combinatie hiervan.

Lees meer »

Hindoestaanse Zalmkerrie

Deze zalm met de Hindoestaanse kerriepasta is een heerlijk snel en makkelijk gerecht waar je erg blij van wordt. Maak een een eenpansgerecht door er spinazie of doperwten aan toe te voegen.  Eet er een stuk naan, rijst of rotie bij en natuurlijk een beetje chutney. Ik bak er vaak wat garnalen bij...een pure verwennerij...  Je kan dit gerecht ook maken met bevroren vis zoals zalm of kabbeljauw en bevroren groenten. Handig om altijd in huis te hebben voor momenten dat je de deur niet uit kan....         

Lees meer »