Creoolse Barbecue Spareribs

Voor 4-6 personen

Mijn manlief is verslaafd aan de barbecue en kan hier de hele dag mee bezig zijn. Met zijn spareribs met de Creoolse kruidenpasta van Sorgh & Hoop maakt hij iedereen dolblij.  Zijn "low & slow" Cowboy barbecue betekent de klassieke 3-2-1 methode: 3 uur roken, 2 uur stomen en dan nog 1 uur langzaam afgrillen. Hij is hier dus ongeveer  5 uur mee bezig, maar het is ook echt de moeite waard. Je hebt hiervoor wel een goede wat grotere kegelbarbecue of een kamado barbecue nodig, en een temperatuurmeter voor de barbecue.

Geen tijd, of geen hippe barbecue? Geen nood! Ik vertel je ook hoe je het een stuk sneller kunt doen door ze eerst in de oven klaar te maken.

Plan

Spareribs

  • 1,5 kilo dikke spareribs. Vraag je slager om het vlies aan de holle kant voor je weg te halen
  • 90 gram Creoolse specerijenpasta
  • 2 eetlepel zoete ketjap

 

Mopsaus: saus om tijdens het grillen de ribben mee in te smeren.

  • 90 gram Creoolse specerijenpasta
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels azijn. Appelazijn is lekker als je dat hebt
  • Half kopje water
  • 1 eetlepel bruine suiker

 

Barbecue

  • 200 ml appelsap
  • Houtsnippers
  • Temperatuurmeter (als deze niet al op je barbecue zit)

Prep

Doe dit de avond ervoor zodat de smaken van de Creoolse kruidenpasta goed in het vlees kunnen trekken.

  • Als de slager het nog niet heeft gedaan, haal het vlies van de spareribs af. Kijk op YouTube hoe dat moet.
  • Voeg de zoete ketjap bij de Creoolse specerijenpasta om deze een beetje meer vloeibaar te maken.
  • Masseer het vlees goed in de marinade, en zet het afgedekt in de koelkast. Stop ze in een zak om al het vlees goed met de marinade in contact te houden
  • Maak de mopsaus door alle ingrediënten samen te voegen. Het lijkt veel vocht, maar je gaat het allemaal gebruiken

Plezier

Low & Slow Cowboy Barbecue

Hier moet je goed je barbecue-skills gaan gebruiken! De barbecue moet namelijk een uur of vijf op 110 graden blijven.

  • Steek je barbecue aan en leg de houtsnippers op juiste plek. Verdeel ze over de kolen zodat ze om beurten gaan roken
  • Leg de spareribs met de holle kant naar beneden op de barbecue, dus op de botten, op een plek waar geen directe hitte is. Sluit de barbecue.
  • Dep iedere 45 minuten de spareribs goed nat met de mopsaus. Je moet de saus niet over het vlees strijken, maar erop deppen!
  • Na 3 uur haal je de spareribs van de barbecue.
  • Doe iedere stuk ribben apart in dik aluminiumfolie. Zorg dat het dicht gaat met de vouw aan de bovenkant zodat het sap er niet uit kan lopen. Voeg voor het sluiten de appelsap toe.
  • Zet de ribben ingepakt terug op de barbecue, weg van de hitte. Sluit de barbecue en laat 2 uur stomen
  • Pak de spareribs voorzichtig uit (heet! heet!). Wees voorzichtig met de hete vloeistof die in de folie zit.

Snelle Lazy Barbecue

Snij de ribben in stukken van 4

  • Doe de gemarineerde ribben in een ovenschaal met de mopsaus.
  • Dek de ovenschaal af met aluminium folie en zet 2 uur op 200 graden.
  • Draai ze op de helft van de tijd om en zorg dat ze goed in de saus liggen.
  • Haal de ribben uit de schaal

Finale

  • Gril de spareribs af op de open barbecue. Doe dit niet op te hoge kolen, dan verbranden ze. Doe regelmatig nog wat mopsaus op de spareribs. Ze zullen hier een mooie glanzende laklaag van krijgen

Pssst...

  • Je kunt met de 3-2-1 tijden variëren naar smaak. Bijvoorbeeld maar 1,5 uur stomen om meer bite in het vlees te houden. Of niet 1 uur langzaam afgrillen, maar gelijk boven de hete kool in 5 minuten om en om zodat je een lekker korstje krijgt. 
  • Maakt een lekkere saus door restant van de mopsaus en kruidenpasta op smaak te brengen met zoete en zoute ketjap en tomatenketchup en eventueel gerookte chili peper of paprikapoeder.
  • Doe wat zoete aardappel met de ribben in de oven , haal ze leeg en maak een puree met roomboter, beetje knoflook, peper en zout.

Lekker recept? Deel het!