Appel-Aubergine Chutney van Tante Sita

Bereidingstijd: Ongeveer 30 minuten

Deze chutney is heerlijk als een smeersel op je boterham met kaas, bij een groentesnack maar ook op je wrap, als bijgerecht bij een kruidig hoofdgerecht zoals een kerriegerecht. Het is belangrijk dat je bij het maken zoekt naar je eigen smaak en dus een balans vindt tussen zoet, zout, en pittig.

Plan

Benodigd:
  • 90 gram Hindoestaanse Kerriepasta
  • 1 EL Komijn
  • 8 EL Olijfolie
  • 3 appels in stukjes
  • 250 gram druiven of pruimen zonder pit
  • 1 aubergine in kleine blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Peper naar smaak b.v. Madame Jeanette, chillies , fijngehakt
  • 1 limoen óf citroen uitgeperst
  • 1/2 TL zout
  • 2 EL Ahornsiroop, appelstroop, honing of suiker
  • 1 Kaneelstok óf 1/2 TL kaneelpoeder

Prep

  • Verwarm de olie en bak hierin de knoflook, de Hindoestaanse kerriepasta, komijn en zorg dat het even bakt maar niet verbrand!
  • Roerbak de appels aubergine en eventueel gember met het kruidenmengsel.
  • Voeg hierna zout, peper, zoetstof, sap van limoen óf citroen toe en eventueel de kaneelstok of ½ EL kaneel bij het mengsel
  • Doe er verder al het gedroogd en gekonfijte fruit bij en bak weer 5 minuten. 
  • Blijf goed roeren en indien het aanbakt dat je er wat olie bij, nooit water!
  • Ga nu proeven en doe er zoetstof en peper naar smaak bij 
  • Laat de chutney pruttelen en roer regelmatig goed door totdat alles gaar is maar niet te zacht zodat het geen ‘prakje’ wordt

Plezier

  • Was een aantal weckpotten of andere glazen potjes met kokend water en droog het!
  • Doe de hete chutney erin en laat open staan zodat het afkoelt
  • Bewaar het gesloten in de koelkast, geniet ervan en geef een potje cadeau!

Gouden Regels

Deze chutney kan je prima maken met fruit en groenten wat al wat ouder is.

  • Bak je producten goed in de olie voor een optimale smaak en om het te conserveren 
  • Maak een 'no waste chutney' voor restjes groenten en fruit
  • Proef de chutney en voeg zout, suiker en peper naar smaak toe
  • Maal de ingrediënten niet fijn tot moes

Psstt..

  • Maak de dubbele hoeveelheid en geeft het weg als cadeautje in een glazen pot met op het deksel een mooi gekleurd stofje!
  • Vries een deel in zodat je zeker weet dat je er lang plezier van hebt!
  • Eet deze chutney met een bara of een boterham met kaas en natuurlijk bij het avondeten met Snelle Kipkerrie óf Tahoekerrie .. Ook heerlijk met  Hindoestaanse Humus op stukjes komkommer.
  • Doe er verse kruiden bij zoals 3 cm verse geraspte gember, of gedroogd fruit