Fa Waka Suriname 2023

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 16:38

Ik ben weer in Suriname om te genieten, voor onze sociale projecten om te kijken hoe het met Suriname gaat en haar sterke tantes.

Ik stap met mijn mijn man uit het vliegtuig en de geur van de jungle en de hitte is overweldigend.

We blijven 3 dagen in de stad om vervolgens door te reizen naar nieuw -Nickerie via de Oost-West verbinding. Een grotendeels geasfalteerde weg dwars door de jungle. Voor mijn familie een belangrijke weg omdat je zo vanuit Paramaribo naar Nieuw -Nickerie rijdt, het dorp van mijn familie.

Kwatta-markt is voor mij 1 van de leukste markten in Paramaribo met een overdaad aan groente, fruit, vis, garnalen, wild, chutneys , sambals

Even genieten van een Parbo bier en een kokosnoot

Onze Creoolse vriend vertrekt in de ochtend met zijn zangvogel om te 'wandelen'. De mannen ontmoeten elkaar dagelijks met hun 'huisdier'.

Een overdaad aan fruit, groente, vis en vlees

Grote flessen Parbo betekent een sociaal moment met je maties/vrienden. Je ziet het overal op tafel staan.

De straatnamen verwijzen naar de Nederlandse invloed.

Deze Hindoestaanse tante staat hier 3 keer per week met haar chutneys gemaakt met fruit en peper uit haar tuin.

In Paramaribo vind je overal nog de houten koloniale architectuur.

Verblijf in Nieuw Nickerie, de hoofdstad van het rijstdistrict Nickerie. De plaats waar mijn familie vandaan komt. Mijn opa, zijn bijnaam was Babo Lolliepop, verkocht hier snoepjes op zijn bakfiets en was ook jager en visser. Hij had een gezin van 11 kinderen.

Het is altijd weer thuiskomen in Suriname.