Javaanse kip + bonen in kokos

Voor 4 personen

Wil je 'comfort food', snel en makkelijk? Zorg dat je de ingrediënten voor dit gerecht altijd in huis hebt. Als ik dit gerecht maakt tijdens een proeverij begrijpen de mensen niet dat je dit in 10 minuten kan maken. Mijn man en kinderen zijn dankbaar en ik zorg stiekem voor verborgen groentehapjes zoals sperziebonen die ik op het laatst toevoeg zodat ze lekker beetgaar zijn. Varieer met groenten van het seizoen maar diepvriesgroenten zoals doperwten zijn ook heerlijk!

Plan

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 200 gram filet van kip
  • 50 gram champignons (optioneel)
  • 150 gram sperziebonen
  • 5 EL olijfolie
  • 1 ui
  • 100 ml kokosmelk
  • bakje Seroendeng (optioneel)
  • bakje gefruite uitjes

Prep

  • Snij de ui fijn.
  • Snij de kip in blokjes
  • Snij de champignons  stukjes (optioneel)
  • Was en snij de sperziebonen in stukjes

Plezier

  • Verwarm de olie en voeg de ui en kruidenpasta toe en bak kort
  • Voeg kip toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de champignons toe en sperziebonen toe en roerbak 2 minuten
  • Voeg kokosmelk toe en roer goed in de ban
  • Sluit de pan op middelhoog vuur een paar minuten af totdat de sperziebonen gaar maar nog knapperig zijn.
  • Voeg eventueel peper en zout toe.
  • Serveer in een mooie schaal en decoreer met gefruite uitjes en Seroendeng.

Pssst...

  • Voor meer saus voeg je meer kokosmelk toe aan het einde. Als het niet sterk genoeg is, voeg je wat meer kruidenpasta toe.
  • Eet met rijst, rijstmie of bami.
  • Rol het in een wrap of omelet en serveer met Surinaamse pindasaus en taugé
  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, bonen en paddenstoelen en volg hetzelfde recept.