Brasa Dey en Srefidensi 2022

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 13:47

De onafhankelijk van Suriname  staat, door elkaar te omhelzen,  in het teken van verbroedering. Zoveel subculturen naast elkaar, waarvan een groot deel niet vrijwillig is vertrokken naar Suriname, de koloniale overheersing van verdeel en heers, hebben zeker niet bijgedragen tot eenwording. Ik schrijf hierover in mijn Cultureel kookboek omdat wij de geschiedenis niet mogen vergeten en natuurlijk ook niet ons culinair cultureel erfgoed.

Waarom Srefidensi?

Op 25 november vieren veel Surinamers de Surinaamse onafhankelijkheid sinds 25 november 1975. Het is een nationale feestdag in Suriname. Er wordt bij stilgestaan door Surinamers in binnen- en buitenland, onder meer door middel van meerdere festivals o.a in Rotterdam komend weekend.  Klik hier voor festival in Ahoy-

Waarom Brasa Dey?

Brasa staat voor de omhelzing, je omarmt de mensen om je heen. Tijdens het Brasa Dey Festival staat die gedachte centraal.

Sterke Surinaamse tantes die ik graag op een podium zet omdat ze de maatschappij grotendeels dragen.

Stukje geschiedenis

Op 25 november 1975 werd Suriname de onafhankelijke Republiek Suriname. Dit in aanwezigheid van premier Den Uyl en kroonprinses Beatrix. Suriname was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband.Omdat Suriname er economisch slecht voorstond en een verdeeld land was met spanningen tussen met name de Hindoestaanse en Creoolse bevolkingsgroepen  vertrokken Surinamers in de jaren zeventig naar Nederland.

Suriname NU

Na meer dan 300 jaar koloniale overheersing van verdeel en heers  lijkt het mij dan ook logisch dat Suriname tijd nodig heeft om op eigen benen te staan. Er volgt dan ook een roerige tijd van 45 jaar onafhankelijkheid maar door het aantreden van de nieuwe president Chan Santhoki ,de opvolger van Bouterse lijkt er weer hoop te zijn. De opbouw van Suriname zal van de Surinamers grote offers vragen de toekomende tijd. Lees hier meer over in het artikel hieronder. Suriname is helaas niet in een feeststemming.