Sterke Surinaamse Tantes

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 14:42

Ik kan uren op de markt doorbrengen van Nieuw-Nickerie en praten met deze sterke Surinaamse tantes voor wie dit werken is maar ook hun sociale plek voor het bijpraten met bekenden. Ik hoor regelmatig dat de wereldwijde crisis ze hard treft en dat de klanten veel minder uitgeven. Ik heb in mijn kooklijn de Surinaamse tantes zoals tante Joosje, Sita en Julie op een podium gezet! Zij komen uit 3 belangrijke subculturen, n.l. de Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse.

Natuurlijk ga ik eerst naar Julie toe op de markt van Nieuw Nickerie. Ze ziet er stralend uit en en is blij dat ook hier het Coronavirus sterk verminderd is en dat de markt weer open is. Ze vertelt dat haar vaste klanten op bestelling bij haar thuis hun Javaanse kruiden en pindasambal, op bestelling, haalden. De Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse cultuur maken Suriname kleurrijk en de keuken divers! Lees hier meer over in mijn kook-cultuur boek.

In de grote potten met rode deksel vers fruit op zuur. Pittig, zoet- zuur ingemaakt fruit zoals mango's en olijven. Eet het als bijgerecht of snoepje. De tantes zijn trots op hun producten, of het nu hun masala, kerriemengsel is of zelf gebakken taarten of groente en fruit.

Er zijn veel tantes die hun eigen kerrie-massala mengen en laten malen bij een gemeenschappelijke maalsteen.