Smaakmaker 2022 door 'De Buik'

Gepubliceerd op 27 december 2022 om 17:32

Sorgh & Hoop: van de Witte de With naar het winkelschap

De smaken van Sorgh & Hoop

Sorgh & Hoop was eten, feest, dansen, kleuren, geuren en het beste van Suriname en Rotterdam onder één dak. Het iconische restaurant aan de Witte de Withstraat (waar nu Supermercado zit, red.) wordt dan ook door menig stadsgenoot gemist. Smaakmaker Sandra van Houwelingen, die de zaak meer dan 15 jaar geleden sloot, begint dan ook met ons teleur te stellen: Sorgh & Hoop keert niet meer terug in de Rotterdamse straten. Maar, voor 2023 heeft ze nieuws dat deze domper ruimschoots doet vergeten. De smaken van Sorgh & Hoop zijn inmiddels bij de grootgrutter verkrijgbaar. En dat is niet alleen hoopgevend voor de liefhebbers van de Javaanse, Creoolse en Hindoestaanse keuken, maar ook voor hen die graag anderen een hart onder de riem steken met hun aankopen

 

Paramaribo aan de Maas

Sandra van Houwelingen (60) is naar eigen zeggen met een lepel in de hand geboren. Het schetst dan ook enige verbazing dat dit boegbeeld van de multiculturele keuken haar carrière niet achter het fornuis begon. Tot begin jaren ‘90 werkte Van Houwelingen namelijk als bedrijfsadviseur voor ondernemers. Van achter haar bureau borrelden ideeën op voor een plek waar de Surinaamse gastvrijheid uit haar jeugd te ontdekken zou zijn, iets wat destijds nog helemaal niet bestond. "Het concept van een avond uit in Surinaamse sferen werd een obsessie. Ik had een duidelijke visie van een mix tussen authentiek en eigentijds. Paramaribo aan de Maas, dat móést er komen", aldus Sandra. 

De mensen in de stad leken weinig moeite te doen elkaar nog te begrijpen.Sandra van Houwelingen

De weg van droom naar daad bleek niet al te lang. In mum van tijd was Sorgh & Hoop een feit, eerst op de Nieuwe Binnenweg en later op de hoek van Witte de Withstraat en Schiedamsevest. Het was niet zomaar een eetgelegenheid. Sorgh & Hoop was een complete avond uit, waar gasten niet alleen heen gingen om te eten en drinken, maar ook om te dansen. "The sky was the limit, op een drukke avond kwamen er 500 mensen à la carte eten. Gedurende de jaren zag je alle kleuren mensen de zaak in komen. Dat was prachtig om te zien."

Sandra van Houwelingen is een van de Smaakmakers van 2022. In een korte serie eind december blikt de Buik terug op het afgelopen jaar met mensen die in de Rotterdamse foodcultuur het verschil hebben gemaakt. Sandra van Houwelingen vertelt over de gloriedagen van Sorgh & Hoop aan de Witte de Withstraat en over haar Sorgh & Hoop kooklijn, bestaande uit kruidenrubs, kruidenpasta’s en salsa’s. 

De keuken maakt elk onderwerp zachter

De succesjaren van Sorgh & Hoop zorgden voor voldoening, maar ook voor uitputting bij Van Houwelingen, die naast Sorgh & Hoop eind jaren ‘90 en begin ‘00 nog twee horecaconcepten en een gezin runde. Het idee achter Sorgh & Hoop – het verbinden van mensen door middel van eten en gastvrijheid – bleef haar bezighouden, maar ze verkocht haar zaak en vertrok naar het Caribisch gebied. Bij terugkomst in 2005 voelde Nederland koud. "Toen ik terugkwam was ik geschokt door de verrechtsing in Rotterdam. De mensen in de stad leken weinig moeite te doen elkaar nog te begrijpen. In protest tegen het populisme heb ik toen mijn kook-, cultuurboek geschreven."

Kook-, cultuurboek van Sorgh & Hoop

Het betreffende boek, dat ook verscheen onder de naam Sorgh & Hoop zet drie Surinaamse 'tantes' op een podium. De Surinaams-Hindoestaanse Sita, de Surinaams-Creoolse Joosje en de Surinaams-Javaanse Julie. Hun verhaal vertelt in 250 pagina’s over de melting pot van achtergronden en keukens waarin zij leven en koken. Voor hen is er – net als bij Sorgh & Hoop – een glansrol voor smaken als melasse, koriander en madame jeanette, maar ook voor het idee dat een goed gesprek veelal boven een dampend bord begint. Van Houwelingen: "De keuken maakt elk onderwerp wat zachter."

Binnen een paar minuten Surinaamse smaken op tafel

Met het boek ontstond het idee om de smaken en missie van Sorgh & Hoop in een potje te vangen. De afgelopen jaren en met name in 2022 investeerde Van Houwelingen dan ook vooral in het op de kaart krijgen van de Sorgh & Hoop kooklijn, bestaande uit kruidenrubs, kruidenpasta’s en salsa’s. Even stralend als gedecideerd vertelt ze erover: "Ik wilde ergens achter staan. Iets wat goed in elkaar zit, wat verantwoord is. Ik had alleen nog nooit zoiets op de markt gebracht. Via veel hobbels ben ik de juiste leveranciers en de juiste partijen om het verder te brengen tegengekomen. Het resultaat daarvan is dat mensen nu binnen een paar minuten de smaken op tafel kunnen zetten die bij Sorgh & Hoop altijd zo verbonden.