voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen
Deze bruine bonen bereid met de Creoolse Specerijenpasta maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal met een groep vrienden of familie. Serveer er Creoolse kippenbouten óf Snelle Creoolse kip van Tante Joosje of Vega variant bij!. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing door de zoete gekruide volle smaak. Eet het met rijst en een frisse salade van bijvoorbeeld mais en avocado.
Plan
Benodigdheden
- 90 gram Creoolse specerijenpasta
- 400 gram vlees of vleesvervanger zoals filet van kip of varken óf rookworst
- 1 ui en 1 EL olijfolie
- 2 grote tomaten of 3 El biologische tomatenpuree
- 1 pot of blik bruine bonen van 650 gram
- 2 El zoete ketjap, ketjap Manis
- 2 El zoute ketjap, ketjap Asin
- 1 of 2 El honing, suiker of andere zoetstof
- 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

Prep
- Snij 1 ui en tomaten fij
- Snij filet in stukjes
- Snij de worst in plakken
Plezier
- Voeg olie en 90 gram Creoolse specerijenpasta toe in een koekenpan.
- Voeg de gesneden ui en tomaten toe en bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of vleesvervanger toe.
- Voeg hieraan 2 El zoute en 2 EL zoete ketjap toe en suiker of honing.
- Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
- Als het vlees of groente begint te bakken de bruine bonen met vocht aan het vleesgerecht toevoegen.
- Indien te weinig vocht: 1 glas water toevoegen
- Breng op smaak met bouillon of zout.
- Voeg de rookworst toe.
- Laat de pan 15 minuten op een zacht vuur koken
- Breng op smaak met peper en zout en eventueel gestampte Madame Jeanette of sambal
Psst...
- Op foto geserveerd met rijst, gebakken banaan, Creoolse karnbonaadjes, geroerbakte sperziebonen en spinazie.
- lekker erbij is een roerbak van kousenband, sperzie- of snijbonen of wokgroente.
- Maak van alles een dubbele hoeveelheid en vries het in.
- Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
- Maak er Creoolse Karbonade óf maak een dubbele hoeveelheid (vega)kip voor de bruine bonen en serveer de helft bij de bonen.