Divali

Gepubliceerd op 5 november 2018 om 16:33

Divali het feest van de duizend lichtjes, is een van de belangrijkste Hindoefeesten. Het is een dag van bezin­ning op al het goede in de schepping, gesymboliseerd door het licht. Familieleden en vrienden elkaar zoeken elkaar op en wensen elkaar dan veel geluk toe. Dit doen ze door hun handen in elkaar te vouwen en Subh Divali toe te  wensen!

Bij de Hindoestaane gemeenschap in Nederland wordt Divali ook gevierd. De moeders maken vegetarische maaltijden, linzen, aardappeltjes, pompoen in kerrie met verse roties. Ook worden er veel zoete Indiase gerechte bereid. De huizen worden verlicht en men eet met elkaar, speelt spelletjes en draagt vaak traditionele kleding.

De oorsprong van Divali

Zoals andere hindoe feestdagen heeft Divali vele verschillende betekenissen. Divali als oogstfeest: de oogst is binnen gehaald, de winter komt eraan, het werk is gedaan, en het is tijd voor feest. In de mythologie is Divali het feest van de vernietiging van de demon Narkasoer: hij was een koning die bekend stond om zijn wreedheid. Zijn onderdanen kwamen tegen hem in opstand en werden daarbij geholpen door Shri Krishna. Shri Krishna doodde Narkasoer en het volk vierde op Divali de bevrij­ding van deze tiran. Voor anderen is Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.

Divali Thuis

Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya's. Divali betekent letterlijk: rij van diya's. Diya's zijn van klei gebakken kommetjes, voorzien van een pit en gevuld met geklaarde boter, Ghee.In het buitenland steekt men daarnaast ook vuurwerk af.

Divali is het enige feest dat heel India verenigd. Traditioneel is het bekend als "Het feest van het licht".  Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van vegetarisch en zoetig eten. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd wordt geassocieerd met succes en hoop. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges.

 

Pompoen met Kerrie

Tante Sita bereidt pompoen met kerrie met of zonder de Hindoestaanse marinade van Sorgh & Hoop. Een heerlijke vegetarisch gerecht. Kijk hier voor het recept

Pssst…

wil je meer weten over Divali, lees dan het artikel van Anil Ramdas in de NRC van 30 oktober 2000 over de viering van Divali in zijn jeugd. Ramdas was van Hindoestaans-Surinaamse afkomst en publiceerde veel over het kolonialisme en de multiculturele samenleving.

https://www.nrc.nl/nieuws/2000/10/30/een-rekkelijk-geloof-7516302-a212504