Pompoen met kerrie

Gepubliceerd op 5 november 2018 15:56

Pompoen met kerrie

voor 4 personen

Met mijn bijnaam ‘Bigi Bere Jang Pampoeng’oftewel ‘Grote buik die pompoen eet’ mag ik ‘Sandra van Houwelingen’ de expert worden genoemd van deze geweldige groente. Met pijn in mijn buik kijk ik naar alle Halloween feesten waar na afloop mijn lievelingsgroente in de afvalbak terechtkomt… Ik schrijf daarom snel een basis pompoenrecept zodat je nog een goddelijke soep of kerrie-groentegerecht kan maken. Ook heerlijk als vegetarisch gerecht bij de viering van Divali, het lichtjesfeest van de Hindoestanen.

 

Plan

Haal in huis:

  • Voor de Surinaams-Hindoestaanse smaak gebruik je ofwel 2 EL hindoestaanse marinade van tante Sita, of 2 El Hindoestaanse masala, 1 ui, 3 teentjes knoflook.
  • 1 hele pompoen, waarvan schoongemaakt
  • 500 gram vruchtvlees
  • 4 El olijfolie
  • Zout, zwarte peper
  • Zoetstof: keuze uit 1eetlepel (EL) honing, ahornsiroop, kokspalmsuiker, bruine suiker
  • Voor extra zacht: 2 fijngesneden tomaten, 2 El olijfolie, 1/2 kopje room of kokosmelk

Prep

  • Doe de pompoen ongeschild 60 minuten in de oven op 200 graden
  • Snij de ui en de knoflook in stukjes, middelfijn.
  • Schil de pompoen in blokjes of schep het uit. De pitjes en draden verwijderen.

 Plezier

  • Als je de marinade niet hebt:
    • Doe de olie in de pan
    • Voeg de ui en knoflook eraan toe
    • Bak de uien totdat ze glazig zijn
    • Voeg toe 2 EL Hindoestaanse masala
    • Roerbak 2 minuten
  • Als je de marinade wel hebt:
    • Doe de olie in de pan
    • Bak de Hindoestaanse marinade van tante Sita heel kort op

In beide gevallen ga je hierna op dezelfde manier verder:

  • Voeg de gesneden pompoenblokjes toe
  • Roerbak 5 minuten op middelhoog vuur
  • Maak op smaak met peper en zout en eventueel bouillonpoeder
  • Voeg zoetstof toe
  • Sluit de pan af en laat het gerecht nog 30 minuten sudderen op laag vuur
  • Pureer de pompoen

Psstt....

  • Maak extra smeuïg door het toevoegen van 2 El olijfolie en 2 fijngesneden tomaten óf 1 kopje water en 2 EL tomatenpuree óf 1 kopje room óf ½ blik kokosmelk
  • Eet hett gerecht met rotie en wat Surinaamse chutney
  • Pompoen met garnalen, een klassieke combinatie. Voeg 150 gram garnalen toe voor 2 personen bij het bakken van de masala of marinade.
  • Maak pompoensoep door water, kokosmelk of room toe te voegen en breng op smaak met vegetarische drinkbouillon

«