
Keti Koti 2025
Keti Koti – ‘verbroken ketenen’ – markeert elk jaar de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de voormalige Nederlandse koloniën en herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. Ook dat het belangrijk is om ook dit stukje geschiedenis te kennen en te beseffen dat keuzes in het verleden ervoor hebben gezorgd dat we voor altijd verbonden zijn...
Verrassend en de moeite waard is de Keti Koti programmering 2025 van onderstaande wereldmusea. Ook hier is het Sorgh & Hoop kook-cultuur boek te koop !
De Creoolse keuken uit Suriname is ontstaan door de vermenging van ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en slavenhandelaren, zoals de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen mee met de slaven vanuit Afrika naar Zuid-Amerika tijdens de maandenlange overtocht. Deze conserveringstechnieken waren noodzakelijk in een tijd zonder koelkast en in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Door de inheemse bevolking, de Indianen maakt men kennis met bananen en aardvruchten zoals de zoete aardappel, cassave tajer. Echter de voorouders van tante Joosje kenden veel van deze producten al uit West Afrika. Klik op bovenstaande link voor meer informatie over onze Creoolse specerijenpasta. Met onze kooklijn vertellen wij het verhaal van de Surinaamse cultuur. Vanaf eind juli weer te koop bij alle Jumbo's in Nederland.