Om authentiek

Plan
- 1 El Javaanse Saté rub van Sorgh & Hoop
- 350 gram kipfilet of vleesvervanger óf tofu/tahoe
- 400 gram afgekoelde basmati rijst óf volkorenrijst
- 450 gram gemengde nasi-groenten óf prei kool en taugé
- 1/2 ui
- 3 El olijfolie of wokolie
- 2 El zoete ketjap
- 2 El zoute ketjap
- 3 El Seroendeng
- 3 El Gefrituurde uitjes

Prep
- Snij de ui fijn.
- Pluis de kip óf snij de tahoe in kleine blokjes
- snij de prei en de kool fijn.
- kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht.
- laat de rijstpan open staan als het gekookt is en roer er een 1 El olie door

Bijgerechten:
- Gebruik de helft van het vleesgerecht voor Surinaamse sambal en meng er een 1/2 El sambal manis en 2 El gefruite uitjes door.
- Maak een omelet erbij met eventueel prei of lente-ui erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
- Saté en gebakken banaan zijn heerlijke bijgerechten!
- Serveer er kroepoek, seroendeng, pindasaus en pittige aardappelstokjes bij.
- Maak een Petjil-Javaanse salade van knapperig, kort gekookte groenten zoals kool, sperziebonen en taugé geserveerd met pindasaus en een gekookt ei óf omelet reepjes
Plezier
- Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en de Javaanse satérub toe en bak kort
- Roerbak vlees óf tahoe 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
- Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
- Voeg de nasigroenten kort toe en roerbak kort.
- Bak de gekookte rijst door het wokgerecht.
- Breng op smaak met zoete, zoute ketjap seroendeng en gefrituurde uitjes.
Pssst...
- Seroendeng door de nasi is lekker voor de echte Javaanse smaak
- Maak een combinate van Tempeh en Tofu of vleesvervanger
- Maak met hetzelfde recept bami i.p.v. nasi