Surinaamse Bakbanaan met Pindasaus

In het Caribisch gebied is het een goede gewoonte om bijna bij elk hoofdgerecht gebakken banaan te serveren. De pure zoete smaak van de banaan maakt je maaltijd af. De Javanen In Suriname maken een variant die je als snack eet in een deegje, geserveerd met Surinaamse pindasaus, pindasambal. Deze aparte vegetarische combinatie is ook een feest voor veganisten. Voor de bioscoop in onze woonplaats Nieuw Nickerie staat de Javaanse Mae (vrouw, tante) met lekkers.  Baka Bana, de gebakken banaan met pindasaus, is bij haar onze favoriete snack...

Gebakken banaan

Prep

  • Schil de bananen en snij deze in plakjes van ruim een halve cm.
  • Leg een bord klaar met een stukje huishoudrol voor de gebakken banaan.
  • Optioneel: Maak pannenkoekbeslag
  • Verwarm de pindasaus volgens de gebruiksaanwijzing

Plan

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 3 rijpe bananen, niet te zacht en niet te hard.
  • 4 el olijfolie
  • Pindasaus naar keuze, bij voorkeur Surinaamse van de toko
  • 3 El gefruite uitjes
  • 3 El Seroendeng (gebakken kokos met pinda's)
  • ! EL Zoete ketjap
  • ! EL Zoute ketjap
  • Optioneel: Pannenkoekbeslag voor banaan in een deegje

Plezier

  • Verwarm 3 El olie in een koekenpan.
  • Optioneel: Haal de banaanstukjes eerst door het beslag
  • Bak de stukjes banaan bruin en leg ze op het bord met een stukje huishoudrol.
  • Dek de bananen ook af met huishoudrol zodat de olie wordt opgenomen.
  • Bak  de Javaanse kruidenpasta met de uitjes en seroendeng en zoete en zoute ketjap
  • Serveer de banaan met pindasaus en doe er wat van de gebakken Javaanse spread van kokos en uitjes overheen!
Pssst...
  • de bakbanaan moet rijp zijn en niet te zacht. Vraag advies aan de verkoper.
  • Is je pindasaus te dik, voeg kokosmelk toe.
  • Heerlijk hierbij zijn stukken komkommer. Snij de komkommer in mooie lange stukken en dip ook in de pindasaus.

Bananen groeien in grote trossen aan de boom hangen. In Suriname zie je dat overal in tuinen en langs de weg. De groene bananen worden ook in recepten gebruikt, veelal soepen. Maar voor baka bana moet je ze laten rijpen tot de buitenkant vrijwel helemaal donker is en iets zacht aanvoelt. Dan is de banaan van binnen mooi rijp, nog net stevig en met een diepe gele kleur.

Op deze foto zie je de banaan in drie stadia van rijpheid: groen, vroegrijp en net iets te rijp. Maar nog prima voor baka bana!