Snelle Rendang

voor 4 personen

Rendang is een feestgerecht uit de Indonesische-Maleisische keuken. Belangrijk is dat de rendang helemaal inkookt tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd. Hierdoor verandert het kookproces van koken in bakken. Door het langzame kookproces wordt het vlees mals en trekken de smaken van de kruiden er goed in. De Javanen namen gelukkig dit gerecht mee over de oceaan naar Suriname. Bij dit stoofvlees is het fijn als het buiten stormt, regent en hagelt, want binnen is je tropische food paradijs.

 

Ik noem dit een snelle rendang omdat je de voorbereiding (prep) in 10 minuten gedaan hebt. Daarna doet de oven al het werk terwijl jij wat anders gaat doen.

De stengels in de pan is de sereh. Door deze groot te houden is het naderhand makkelijk te verwijderen. Alle smaak zit dan al in de rendang.

Plan

Haal in huis:

  • 90 gram Javaanse kruidenpasta van Sorgh & Hoop
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook of 1 TL knoflookpoeder
  • 3 EL olijfolie
  • 500 gram rundvlees, bij voorkeur biologisch
  • 2 TL gemalen komijn (djinten)
  • 2 TL gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels (doe ze in een theezakje of -eitje)
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 el zoetstof: ahornsiroop, honing of suiker

Optioneel

  • 2 stengels sereh.

Prep

  • Snij de ui en knoflook fijn.
  • Snij het rundvlees in blokjes
  • Doe het vlees in een ovenschaal
  • Voeg alle kruiden, ui en knoflook toe en meng goed
  • Als je sereh hebt: trek de stengels uit elkaar en meng met vlees
  • Voeg zoete en zoute ketjap en kokosmelk toe, meng goed
  • Bedek de schaal met folie en doe 2 uur lang op 200 graden in oven.
  • Roer op de helft van de tijd het vlees om en voeg de zoetstof toe. Proef de saus en voeg eventueel zout toe.
  • Na 2 uur moet het vlees bijna uit elkaar vallen anders iets langer in de oven.

Plezier

  • Doe het stoofvlees voor het eten in een grote koekenpan en laat het vocht verdampen
  • Voor meer saus voeg je op laatst meer kokosmelk toe
  • Eet met rijst of bloemkoolrijst en roerbak kool of sperziebonen.

«   »