Preppen van je Surinaamse maaltijd

Gepubliceerd op 24 mei 2023 om 12:17

Omdat veel mensen net zoals ik graag lekker en gezond eten en weinig tijd hebben heb ik de 3 P Kookformule bedacht. Deze Sorgh & Hoop formule betekent koken in 3 stappen. : Plannen, Preppen en Plezier zijn dé oplossing voor de niet keukenprinsen en prinsessen of iedereen met een volle agenda. Want ook jij wilt toch  in de tuin of op vakantie snel een Surinaamse maaltijd bereiden... 

Benader het bereiden van je maaltijd als een project op het werk. Plan per week 3 maaltijden , ga ze vervolgens Preppen, voorbereiden op rustige momenten zodat er Plezier is tijdens het eten op drukke dagen en iedereen blij is…In mijn Sorgh & Hoop kook-, cultuurboek maar ook op mijn website verdeel ik elk recept in de 3 stappen van de P’s. Met onze Surinaamse kooklijn bereid je authentieke smaken van daar met producten van hier.

Op deze foto geniet ik van Frankrijk maar wil na 3 dagen toch wel weer iets Surinaams eten. Producten uit de Sorgh & Hoop kooklijn gaan altijd mee op vakantie.

3 P’s van Sorgh & Hoop: Plannen - Preppen - Plezier

Vraag  bij elke P: Welke - Wanneer - Wie

 

I Plannen

Welke (Surinaamse) gerechten wil ik bereiden.

Wanneer koop ik de producten, haal ik ze uit je voorraad,  uit de diepvries?

Wie uit het gezin en welke keukenmachines kunnen helpen bij de (voor)bereiding?

II Prep - prepareren

Welke voorbereidingen kan ik alvast doen voor de maaltijd. Zet alle benodigde producten klaar, marineer of gaar van te voren in de oven.

Wanneer zijn de rustige momenten voor de voorbereiding? Bijvoorbeeld het weekend, ‘s avonds of in de ochtend na het ontbijt.

Wie doet wat en wanneer. Leer je gezinsleden bewust te koken en eten door ze te laten snijden,

proeven, kruiden en gerechten te garen. In het begin is het tijdrovend, maar uiteindelijk hou je

zélf meer tijd over en krijg je meer overzicht en plezier in het koken.

Nu is het moment van genieten… Door Planning en Prep is er rust

Je kan nu altijd Surinaams koken zonder de deur uit te gaan. De ingrediënten zijn een mix van vers, diepvries en blik.

III Plezier

Welke stappen moeten er nog worden gemaakt?

  • Grillen van vlees, opwarmen in de oven of roerbakken.
  • Snijden van vlees, vis, groenten, uien en knoflook.
  • Rijst of aardappels koken of groenten roerbakken
  • Het dekken van de tafel en af- en opruimen .

Wie maakt de maaltijd af, bergt de restjes op, bedenkt gerechten voor de kliekjes en ruimt op.

Wanneer: de planning voor de volgende dag?

Weinig stress zorgt  en optimaal genieten met het hele gezin.

Pompoen aan het snijden en voorgaren in de oven met een van de geweldige vrijwilligers in Verhalenhuis Belvédère op de Kaap in Rotterdamhttps://verhalenhuisrotterdam.nl/

Psst nog wat meer tips…

Plannen van de maaltijden betekent kiezen voor gezondere opties. Geen tijd betekent anders vaak

het afhalen, frituren of laten bezorgen van deze 3 P’s: pannenkoek, patat of pizza.

Kook duurzaam en bereid grote hoeveelheden groenten uit het seizoen in een keer. Door porties in te vriezen voorkom je voedselverspilling.

Afvallen betekent veranderen van eetgewoontes.

  • Kies bewust voor gerechten die calorie- en koolhydraatarm en eiwitrijk zijn.
  • Vervang rijst of bami door gezondere varianten of halveer de hoeveelheid.
  • Vervang een deel van het vlees door groenten zoals zoete aardappel, champignons, aubergine of pastinaak

Dé oplossing voor vegetariers, veganisten en flexetariers. Zelfs overtuigde vleeseters zijn dol op de

uitgesproken smaken van onze vegan en eerlijke kooklijn in combinatie met groenten van het seizoen.

Stem het maken van het gerecht af op de voorkeuren van alle gezinsleden:

  • Kindvriendelijk: met minder kruiden óf peper en meer room of kokosmelk.
  • Vegetarisch: maak het vlees apart en meng het later met een deel van de groente.
  • Koolhydraat- of caloriearm: vervang rijst, pasta door gezonde alternatieven zoals wortelrijst, vulling met een koolblad