Holi Phagwa 2023

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 17:42

Holi Phagwa en overheerlijk vegetarisch koken met onze kerrierub en kerriepasta gaat goed samen!

Ter ere van het Holi Phagwa feest en omdat dit samenvalt met de  'Nationale week zonder vlees' had ik de eer om een vegetarische kooksessie te doen voor Radio Rijnmond  van Chris Natuurlijk samen met Tineke van 'Tien Kookt'. 

Wat is Holi-Phagwa?

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawan, Phaguaa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest.

Het feest

Het feest bestaat al honderden jaren.  De mensen tellen af van tien tot 0 en dan begint het feest, overal vliegen zakjes met kleurpoeder de lucht in en iedereen begint te juichen Het Holifeest wordt gevierd met zang en dans, vegetarische gerechten, het strooien met gekleurd poeder, parfum (Goellaal) en het sprenkelen van gekleurd water (Abier).Tijdens dit gekleurde feest dat overal op de wereld door de hindoes wordt gevierd staat de tafel vol heerlijke vegetarische gerechten voor familieleden, vrienden en kennissen. Het is immers een volksfeest. Men besproeit elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens.

Men wenst elkaar bij dit feest "Subh Holi!" toe, wat zoveel wil zeggen als 'Gelukkig Nieuwjaar!'.

Samenvatting uit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Holi-Phagwa

Meer uitgebreide informatie: https://www.ohmnet.nl/artikelen/verhaal-achter-holi/