Onze Hindoestaanse Tante Sita

Tante Sita maakt haar eigen sambal , chutney van vers fruit, zoals mango’s met altijd een flinke portie madame Jeanet pepers en haar eigen chutney masala. Op de markt staat zij met haar verse groenten en fruit keurig gestapeld. Ook zie je haar in de rotieshop of supermarkt waar ze de roties maakt en kerrie gerechten.  Zij maakt ook de 'toespijs' voor de heerlijke Surinaamse puntbroodjes zoals garnalenkerrie, bakkeljauw óf olie sardien.Tijdens feestdagen en bruiloften kookt ze vegetarisch. Lotusbladeren worden gebruikt als bord en je zit aan lange houten tafels buiten op het erf.

Belangrijke kruiden voor het bereiden van de masala, kerrie van  de Hindoestaanse bevolking in Suriname zijn kurkuma, komijn, fenugriek, karwij en mosterdzaad.  Dit vormt daarom ook de basis van de Hindoestaanse marinade van Sorgh & Hoop.

De voorouders van Tante Sita komen ut India en zijn als contractarbeiders naar Suriname gekomen. Soms maakt zij nog steeds zoals in India, thuis haar eigen kerrie, masala. Zij is trots op de manier waarop zij haar masala- kerrie bakt om een kerrie gerecht van pompoen,  masala doks-eend of een garnalenkerrie te maken. Tante Sita nodigt je graag thuis uit voor  ’huiskip’ in een geheime masala en andere lekkers,

Verse groenten en tuin, uit eigen tuin, van het erf zijn sleutelwoorden. Vaak zie je op haar erf een 'Ons Belang', een uitbouw waar niet alleen groenten en fruit maar ook 'huiskippen en doksen, eenden te koop zijn.