Onze Javaanse Tante Julie

Tante Julie staat in haar  Warung, Javaanse eethuisje of haar vaste plek op de markt. Zij maakt haar eigen pindasambal, ingrediënten voor de saotosoep en chips van cassave en nog veel meer lekkers!  Elke dag maakt zij met haar man in de avond haar eigen pindasambal. Hiermee kan iedereen op een eenvoudige wijze verse pindasaus maken. Dit eet je op een baka bana, gebakken banaan, op je petjilsalade of op je saté. 

De Javaanse keuken is echt een Aziatische keuken met zoetige, fris gekruide en pittige smaken. Belangrijk is het gebruik van verse kruiden als laos, sereh, djahé en gember en kentjoer. Dit is daarom ook de basis van de Javaanse marinade van Sorgh & Hoop. Ook wordt er in veel gerechten kokos, pinda’s en tamarinde verwerkt. Producten die tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te vinden zijn.

De Javaanse contractarbeiders namen hun cultuur en dus ook eetgewoontes van het Indonesische eiland Java mee. Dit is de reden waarom Petjil uit Suriname en Gado Gado of Saotosoep en Soto Ajam zo op elkaar lijken. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar na 1863 ook Javanen als contractarbeiders te werk werden gesteld. Hierdoor vind je aleen in Suriname eeen deel van de authentieke Indonesische keuken.